Svjetski dan zdravlja: Kao nikada do sada dokazala se važnost sestara i babica

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan zdravlja: Kao nikada do sada dokazala se važnost sestara i babica
Foto: Ilustracija / Medicinari

Svjetski dan zdravlja, dan kada je 1948. godine osnovana Svjetska zdravstvena organizacija, obilježen je danas, 7. aprila.

Iz UN Woman BiH poslali su poruku putem društvenih mreža da ovaj dan ove godine ističe ključnu ulogu koju medicinske sestre, medicinski tehničari i babice imaju u pružanju zdravstvene zaštite širom svijeta, uključujući i tokom borbe protiv pandemije COVID-19.

Zato je i poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja 2020. godine "Podržimo sestre i babice".

U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica istakli su da se nikad kao ove godine dokazala važnost ovih zanimanja.

Napominju da je pojam zdravlja puno više od odsustva bolesti i da ono predstavlja i tjelesno, duševno, socijalno i ekonomsko blagostanje.

"Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu reakcije na COVID-19 – pružanjem visokog kvaliteta tretmana i njege, te poštovanja osoba kojima je njega potrebna, vodeći dijalog u zajednici za rješavanje strahova i pitanja i, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke i epidemiološke studije. Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta. WHO i njeni partneri dali su niz preporuka za jačanje radne snage za sestre i babice", saopćili su iz Instituta iz Zenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije