Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: 'Svijet nije spreman na nove viruse'

3
Anadolija
Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: 'Svijet nije spreman na nove viruse'
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Globalne ekonomije "nisu spremnije nego prije" za nove viruse koji mogu izazvati pandemije, rekao je stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak.

Objavljujući izvještaj Vijeća WHO-a o ekonomiji zdravlja za sve, Mariana Mazzucato, predsjedavajuća Vijeća, rekla je da, iako ljudi govore da je COVID-19 gotov, "naravno, nije gotovo zbog međusobno povezanih kriza", kao što su finansijska, zdravstvena i klimatska.

"Znamo da će nam se pojaviti još pandemija, jer će se, na primjer, tokom topljenja permafrosta pojaviti novi virusi. Dakle, jesmo li spremniji sada nego prije? Izvještaj kaže 'ne' jer nismo ozbiljno tretirali zdravlje za sve. Nismo osmislili poslovne modele, nismo dizajnirali vladine strukture", izjavila je Mazzucato.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Kako je kazala, u njihovom konačnom izvještaju pozivaju na nove ekonomske politike koje se ne odnose na fiksiranje tržišta, već na proaktivno i kolaborativno oblikovanje tržišta kojima je prioritet ljudsko i planetarno zdravlje.

Tedros Ghebreyesus, šef WHO-a, rekao je da je najavio osnivanje Vijeća za ekonomiju zdravlja za sve u novembru 2020. kako bi se "preispitala ekonomska politika i praksa na način koji služi zdravlju, a ne obrnuto".

Rekao je da je Vijeće nakon početka rada početkom 2021. razmotrilo kako najbolje izmjeriti ekonomski razvoj, kao i iznijeti ideje o tome kako bolje finansirati inovacije i stvoriti kapacitete za pružanje zdravlja za sve.

Pohvalivši napore vijeća, Tedros je rekao da je njegov rad "premašio svačija očekivanja u kvaliteti i obimu posla koji su proizveli".

Zatražio je da finansiranje zdravstva bude "i adekvatno i dugoročno održivo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije