Svijetu prijeti ponovno povećanje cijena nafte: 'Potražnja bi uskoro mogla dosegnuti vrhunac'

0
Radiosarajevo.ba
Svijetu prijeti ponovno povećanje cijena nafte: 'Potražnja bi uskoro mogla dosegnuti vrhunac'
Foto: Pexels / Nafta / Ilustracija

Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara (161,5 KM), odražavajući strahovanja ulagača da bi se sukob Izraela i palestinske skupine Hamas mogao proširiti na cijeli Bliski istok i ugroziti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,7 dolara (pet KM) nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 87,28 dolara (162,1 KM). U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, na 85,57 dolara (158,9 KM).

Kraj prošle sedmice obilježile su bojazni da bi ubrzani tempo zapošljavanja u SAD-u u septembru mogao potaknuti središnju banku da ponovo podigne kamatne stope, što bi rezultovalo slabijim gospodarskim rastom i potražnjom za energentima.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

U ponedjeljak, 9. oktobra pažnja trgovaca fokusirala se na napad palestinske naoružane grupe Hamas na izraelski teritorij i na odgovor izraelskih oružanih snaga. Sukob je već odnio više od hiljadu ljudskih života i mogao bi se proširiti na cijelu regiju.

"Odnos ponude i potražnje ostao je isti. Jačanje napetosti na Bliskom istoku obično rezultuje višim cijenama nafte i to se događa i sada", objašnjava Tamas Varga iz PVM-a.

Benjamin Netanyahu poručio Bidenu: 'Nemamo izbora, ulazimo u Gazu!?'

Benjamin Netanyahu poručio Bidenu: 'Nemamo izbora, ulazimo u Gazu!?'

Erupcija nasilja mogla bi ugroziti nastojanja SAD-a da posreduje u približavanju Saudijske Arabije i Izraela i u normalizaciji saudijsko-izraelskih odnosa, nudeći Rijadu zauzvrat isporuku oružja.

Saudijski dužnosnici navodno su u petak, 6. oktobra rekli Bijeloj kući da su spremni, u sklopu sporazuma, povećati proizvodnju u idućoj godini. Saudijska Arabija i Rusija trenutno planiraju smanjivati opskrbu do kraja godine za 1,3 miliona barela dnevno.

"Pitanje je koliko će dugo cijene nafte rasti u aktualnim okolnostima", kažu analitičari Citija. Analitičari upozoravaju da je sukob otvorio i pitanje eventualnog uključivanja Irana.

"Ako sukob zahvati Iran, u opasnosti je do tri posto globalne opskrbe naftom. A ako se proširi i u konačnici omete tranzit kroz Hormuški tjesnac, mogao bi 'zarobiti' oko 20 posto globalne opskrbe naftom" objašnjava energetski analitičar Saul Kavonic.

Odvojeno je u ponedjeljak Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) podigla srednjoročne i dugoročne procjene potražnje za naftom. Procjenjuju da će do 2045. dosegnuti 116 miliona barela dnevno, podigavši prošlogodišnju procjenu za 5,4 posto.

Počela je opsada Gaze: Granatirani izbjeglički kampovi, ambulantna kola, stambene zgrade...

Počela je opsada Gaze: Granatirani izbjeglički kampovi, ambulantna kola, stambene zgrade...

Do 2028. potražnja bi trebala dosegnuti 110,2 miliona barela dnevno i biti neznatno viša nego što su do sada očekivali.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da bi mogla dosegnuti vrhunac u ovom desetljeću, prenosi 24sata.hr.

OPEC je u zasebnom izvještaju objavio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak pojeftinio za 1,21 dolar (2,25 KM), na 87,30 dolara (162,14 KM).

Sva najnovija dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije