Švicarska više nije neutralna: "Uvodimo sankcije Rusiji, iste kao EU"

5
Radiosarajevo.ba
Švicarska više nije neutralna: "Uvodimo sankcije Rusiji, iste kao EU"
Foto: Pixabay / Bern, Švicarska

Švicarska, omiljena destinacija ruskih oligarha, ostavila je po strani svoju tradiciju neutralnosti i najavila da će usvojiti sve sankcije koje je Europska unija već uvela Rusiji.

Nakon sastanka vlade u ponedjeljak, švicarski predsjednik Ignazio Cassis rekao je da će zemlja odmah zamrznuti imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kao i svih 367 osoba koje je prošlog tjedna sankcionirala EU.

Navedeno je da je vijeće prilikom donošenja odluke uzelo u obzir neutralnost i mirovnu politiku Švajcarske i ponovo potvrdilo spremnost ove zemlje da aktivno doprinese rješenju sukoba. 

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

"Ovo je reakcija Švajcarske na kršenja međunarodnog prava za koja su ti ljudi odgovorni", rekao je Cassis.

On je dodao da je Švajcarska ponovila solidarnost s Ukrajinom i njenim stanovništvom te će poslati osnovne potrepštine ljudima koji su pobjegli u Poljsku. Cassis je na otvaranju sjednice rekao da Švajcarska oštro osuđuje rusku invaziju protiv Ukrajine.

"Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog prava, a posebno zabrane upotrebe sile i kršenja teritorijalnog integriteta jedne države", rekao je Cassis.

On je istakao da vojna akcija Rusije "krši najosnovnije principe Povelje Ujedinjenih nacija" i dodao da nije bilo provokacija koje bi mogle opravdati postupke Rusije.

"Ponavljamo naš poziv Ruskoj Federaciji da odmah prekine ovu borbu, da se povuče iz Ukrajine i da poduzme mjere vojne deeskalacije", rekao je Cassis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije