Svi u Londonu pričaju o ovome: Kako će izgledati susret Harryja i Camille?

0
Radiosarajevo.ba
Svi u Londonu pričaju o ovome: Kako će izgledati susret Harryja i Camille?
Foto: EPA-EFE / Camilla i kraljevska porodica

Nakon što je princ Harry objavio kako dolazi na krunidbu svojeg oca, kralja Charlesa III. u maju, britanski mediji počeli su slagati razne scenarije koji uključuju nevolje s odbjeglim princom pri susretu s drugim Windsorima.

Harry je, inače, s ocem porazgovarao telefonski i sve je prošlo u "ugodnom tonu", kralj se veseli sinovu dolasku, Meghan ostaje kod kuće u Kaliforniji s djecom.

S bratom Williamom princ nije razgovarao, a mala je mogućnost da će se to dogoditi tokom krunisanja, vrlo formalnog događaja ili nakon nje.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

William, kojeg je Harry u svojoj knjizi "Rezerva" prikazao u jako negativnom svjetlu, navodno je bio zaprepašten ležernošću kojom je Harry odgovorio na poziv na krunidbu jer je to učinio nakon isteka roka, 4. aprila. Pomirenja braće na veliki dan njihova oca, očigledno neće biti.

Kraljevski dopisnici u otočkim medijima smatraju da Harryjev dolazak u svakom slučaju garantira niz neugodnih situacija. Ipak, na vrhu liste tih situacija nije ni ona s ocem niti s Williamom i šogoricom Kate, nego susret, druženje, komunikacija s kraljicom Camillom.

Strah od napada: Kraljevska zaštita sprema veliku sigurnosnu operaciju za krunidbu Charlesa III

Strah od napada: Kraljevska zaštita sprema veliku sigurnosnu operaciju za krunidbu Charlesa III

Kako piše kolumnist Timesa Kevin Maher, prijatelji i "izvori bliski" Camilli nedavno su otkrili da je ona "povrijeđena" ludilom koje je okruživalo objavu Harryjevih memoara.

U knjizi je Camilla predstavljena kao manipulatorica koja je u svrhu samopromocije žrtvovala ranjivog princa, tvrdi se da je ona bila izvor curenja informacija iz Palače prema medijima, koje su njega i njegovu suprugu Meghan prikazivali u negativnom svjetlu.

Tokom svojih intervjua u kojima je promovirao knjigu, Harry je otišao još korak dalje i Camillu opisao kao "opasnu" i "zlicu". Između ostalog, rekao je kako je bila sposobna pregaziti sve pred sobom da bi ostvarila lične ambicije.

Poznato zašto su kasno dostavili potvrdu dolaska na krunisanje: Harry i Meghan htjeli su znati ovo

Poznato zašto su kasno dostavili potvrdu dolaska na krunisanje: Harry i Meghan htjeli su znati ovo

Maher piše kako će čitači s usana u Westminsterskoj opatiji imati stvarno puno posla.

"Lijep dan za krunidbu, zar ne..., maćeho?", kaže Harry u izmišljenom dijalogu.

"Čuvaj leđa, crvenokosi!", odgovara mu Camilla.

Meghan Markle ne dolazi na krunisanje Charlesa III: 'To ne može podnijeti njen ego'

Meghan Markle ne dolazi na krunisanje Charlesa III: 'To ne može podnijeti njen ego'

Takav razgovor, kaže dalje, ima smisla. Camilla je u kraljevskim krugovima poznata kao "šefica" ili "gazdarica" i zna biti "hladna i tvrda poput čelika".

To, istini za volju, nije nimalo čudno, jer je Camilla Parker Bowles provela silne godine života kao dežurni krivac za raspad braka Charlesa i Diane, uvijek je bila Zla vještica naspram Snjeguljice lady Di.

Priče su išle toliko daleko da je u imaginarnoj zbirci bajki o pokvarenoj razaračici brakova i ona kako su jednom u nekom londonskom supermarketu pobješnjeli kupci navalili na Camillu, te je udarali hljebom i gađali pecivima.

Camilla Parker Bowles
Foto: EPA-EFE: Camilla Parker Bowles

Nezadovoljstvo i mržnja prema njoj nisu nikad nestali, iako su s vremenom splasnuli. Još 2005. godine, dok je bila s Charlesom na turneji po SAD-u, tamošnji mediji su je nemilosrdno uspoređivali s modnom ikonom Dianom, pišući kako je šlampavo odjevena i staromodna.

Camilla se nikad nije žalila. Nije pisala memoare, snimala televizijske emisije, nije tražila pozornost medija da bi se žalila zbog pozornosti medija.

Nije, piše kolumnist, kukala o vremenu kada su se prema njoj ponašali ružno, nepravedno, kada su bili zli prema njoj, niti se hvalila kako se promijenila uz pomoć terapije.

Camilla i kralj Charles
Foto: EPA-EFE: Camilla i kralj Charles

Nije sama sebe proglasila pripadnicom "emocionalno pismene elite" koja jedina zna procjenjivati sve oko sebe u kraljevskom kućanstvu.

I Daily Mail je pisao o njezinoj suzdržanosti.

Njezina bliska prijateljica Maud Evelyn Petty-Fitzmaurice ili Lady Lansdowne je na pitanje zašto se Camilla nikad nije žalila niti reagovala na nemilosrdne javne napade i cenzuru, rekla: "Ona je otporna. Odrasla je s iznimnim osjećajem za dužnost. Kada je dobijete, nosite se s tim, ne savijate se, trudite se biti najbolji što možete i idete dalje.

Princ Harry
Foto: EPA-EFE: Princ Harry

U The Timesu su osmislili i drugi mogući razgovor kraljice i njezina posinka na dan krunisanja. "Mogla bi, recimo, za probijanje leda pitati Harryja je li možda pročitao kakvu dobru knjigu u posljednje vrijeme.

Ili ‘Jesi li vidio što dobro za gledanje na Netflixu?‘ ili ‘Kako je smrznuti pim**k?‘", pišu i nastavljaju kako bi Camilla jednostavno mogla napraviti grimasu "uplakanog djeteta" u Harryjevu smjeru i tako pokazati što misli o njemu.

Teško je zamisliti da je posinkovo pisanje i izjave nisu povrijedili i to duboko. I njezin suprug, kralj, smatra da je njegov mlađi sin prekardašio, no Camillin stav prema svemu oko Harryja, Meghan i "Rezerve" je: "Ako ne budemo talasali, sve će se zaboraviti".

Pričevi William i Harry sa ocem, sada kraljem Charlesom
Foto: EPA-EFE: Pričevi William i Harry sa ocem, sada kraljem Charlesom

Kolumnist The Timesa smatra da je taj stav bremenit značenjem.

"To je nešto poput lažnih prijateljskih osjećaja dvojice naizgled benignih mafijaša, neposredno prije no što ukokaju Joea Pescija u Dobrim momcima. Sve je to "nemojmo talasati" dok ne shvatite, prekasno, da niko ništa nije zaboravio. Da sam ja Harry, bio bih barem lagano preplašen", zaključio je, a prenio Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije