Švedska: Vozač kamiona dobio doživotnu kaznu zatvora za terorizam

Anadolija
Švedska: Vozač kamiona dobio doživotnu kaznu zatvora za terorizam
Muškarac iz Uzbekistana, koji je ukrao kamion i pregazio pješake u Štokholmu, osuđen je u četvrtak za ubistvo povezano s terorizmom i izrečena mu je doživotna kazna zatvora.

Rakmat Akilov je rekao da je želio da kazni Švedsku zbog pridruživanja koaliciji protiv terorističke organizacije ISIS.

U januaru je optužen za ubistvo i pokušaj ubistva kamionom koji se desio 7. aprila 2017. godine.

Akilov je ubio pet osoba i ranio 14, uključujući i 11-godišnju djevojčicu.

Sudija Ragnar Palmkvist rekao je da je Akilov (40) bio jedini osumnjičeni u napadu. Tužilac Hans Ihrman ga je nazvao "sigurnosnim rizikom za društvo" tokom suđenja u Okružnom sudu u Štokholmu.

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu presudu, dok je advokat Johan Eriksson rekao da je njegov klijent surađivao u toku istrage i da mu treba smanjiti kaznu.

Palmkvist je rekao da činjenica da je Akilov surađivao tokom istrage i priznao zločin nije imala bilo kakve olakšavajuće okolnosti.

U Švedskoj je ovo najteža kazna i zatvorenici najčešće odsluže 18 godina. Sud je odlučio da Akilov bude prognan iz Švedske nakon što odsluži kaznu. Dobio je i zabranu povratka u zemlju. 

Nakon što je pregazio pješake kamionom u prometnoj trgovačkoj ulici i udario u veliku prodavnicu Ahlens u centralnom Štokholmu, Akilov je također planirao da se raznese. U svojoj namjeri nije uspio i izazvao je manju eksploziju unutar kamiona. Zatim je pokušao da pobjegne metroom, ali je uhapšen nekoliko sati kasnije.

Akilov je proglašen krivim za pet ubistva vezanih za terorizam, 119 pokušaja ubistva i 24 slučaja ugrožavanja života drugih.

Akilov je rođen u Uzbekistanu i tamo je radio kao građevinski radnik. U Švedsku je došao 2014. godine te je zatražio azil tvrdeći da mu je sigurnost bila ugrožena. Njegova molba je odbijena i naređeno mu je da napusti Švedsku u decembru 2016. godine, umjesto toga ostao je u zemlji izbjegavajući policiju koja ga je tražila.

Prije napada 6. aprila prošle godine Akilov se zakleo na pripadnost ISIS-u. Tokom suđenja dokazi su pokazali kako je Akilov koristio 53 SIM kartice i društvene mreže da obavijesti druge o svojim aktivnostima. Akilov je rekao da je predložio napad u Štokholmu ISIS-u u njihovo ime. Nije jasno da li je grupa prihvatila njegovu ponudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije