Švedska protjeruje ruske zvaničnike: 'Svaki treći diplomata je obavještajac'

0
Anadolija
Švedska protjeruje ruske zvaničnike: 'Svaki treći diplomata je obavještajac'
Foto: EPA / Švedska / Ilustracija

Švedska je u utorak protjerala pet ruskih diplomata zbog obavljanja aktivnosti koje su “nisu skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”.

U saopštenju švedskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je ruski ambasador u Stokholmu Viktor Tatarincev pozvan da bude obaviješten o protjerivanju diplomata iz ruske ambasade u Švedskoj.

"Njihove aktivnosti na našoj teritoriji bile su nespojive s njihovim statusom diplomata", rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom za SVT Nyheter.

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Prošle godine su tri ruska diplomata također protjerana iz Švedske kao odgovor na rat Moskve protiv Ukrajine.

Ranije ovog mjeseca, Norveška je protjerala 15 ruskih zvaničnika optužujući ih za špijuniranje pod diplomatskim okriljem. Norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt rekla je da Norveška neće dozvoliti Moskvi da koristi svoju ambasadu za obavljanje "tajnih obavještajnih aktivnosti".

SVT Nyheter navodi da su iz Bezbjednosne službe Švedske SAPO ranije tvrdili da je svaki treći ruski diplomata ruski obavještajac.

"To su pojedinci zaposleni u državi koji imaju te zadatke da jednostavno prikupljaju informacije i utiču na zemlju u pravcu koji žele", rekao je Daniel Stenling, šef Kontraobavještajne službe SAPO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije