Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama

3
Hina
Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama
Foto: EPA-EFE / Jen Psaki

Sjedinjene Američke Države čvrsto su uvjerene da mogu otkloniti svaki razlog za zabrinutost za sigurnost Švedske i Finske u razdoblju nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO, a prije nego što budu primljene u savez, saopćila je Bijela kuća.

Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama u procesu pridruživanja, koji bi mogao trajati i do godinu dana, sve dok ga ne odobri svih 30 članica NATO-a.

"Čvrsto vjerujemo da ćemo pronaći načina da otklonimo svaki razlog za zabrinutost koji bi te zemlje mogle imati u razdoblju između podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u i službenoga ulaska u savez", rekla je na brifingu portparol Bijele kuće Jen Psaki.

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Očekuje se da će Švedska i Finska ovoga mjeseca donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u srijedu da je dobila sigurnosna jamstva, ali nije iznosila pojedinosti.

Švedski ministar odbrane prošloga je mjeseca rekao da bi zahtjev mogao izazvati niz reakcija iz Rusije, uključujući kibernetičke napade i hibridno ratovanje - poput propagandnih kampanja - kako bi narušila švedsku sigurnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije