Sve zbog novog soja COVID-a: Europske zemlje žele zabraniti letove za Englesku

0
Anadolija
Sve zbog novog soja COVID-a: Europske zemlje žele zabraniti letove za Englesku
Foto: EPA-EFE / Ilsutracija

Nakon Holandije i Belgije, zvanični Berlin također je najavio moguću zabranu avionskih letova iz Velike Britanije u kojoj je otkriven mutirani oblik koronavirusa koji se veoma brzo prenosi, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani visoki zvaničnik njemačke vlade kazao je za Njemačku novinsku agenciju (DPA) da kabinet razmatra zabranu letova iz Velike Britanije i da je to ozbiljna opcija.

Isti izvor javlja da je Njemačka kao predsjedatelj Evropskom unijom u kontaktu sa partnerima i kako pomno prati situaciju.

Kako bi smanjila rizik od dolaska nove vrste koronavirusa, Holandija je od danas do kraja ove godine zabranila sve avionske letove ka Velikoj Britaniji.

Isto su jutros učinile i vlasti Belgije.

Premijer te zemlje Alexander De Croo danas je kazao kako uvodi hitnu mjeru 24-satne zabrane letova i željezničkih linija iz Velike Britanije, a kako će o daljim potezima odlučiti shodno situaciji na terenu.

“Mnogo je pitanja u vezi s tom mutacijom koronavirusa, uključujući i pitanje da li je on već stigao u unutrašnjost Evrope“, kazao je belgijski premijer.

Britanski premijer Boris Johnson sinoć je najavio nove restriktivne mjere u toj zemlji i saopćio da je u Engleskoj zabilježena mutirana vrsta koronavirusa koja je potencijalno smrtonosnija i do 70 posto se brže prenosi od prethodne vrste koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da je u kontaktu sa britanskim vlastima i da pomno prati slučaj pojave mutiranog oblika koronavirusa koji se znatno brže širi u nekim dijelovima Velike Britanije.

SZO će obavijestiti svih 194 zemlje članice čim bude imao nova saznanja o karakteristikama nove vrste koronavirusa“, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije