Sve više EU zemalja zatvara svoje luke za ruske brodove

1
Hina
Sve više EU zemalja zatvara svoje luke za ruske brodove
Foto: EPA-EFE / Ruski brod

Sve više država članica Europske unije razmatra zabranu pristajanja ruskim brodovima u svojim lukama, pojačavajući sankcije nakon zabrane zračnog prometa s Rusijom.

Velika Britanija je već u ponedjeljak odlučila ne dopustiti ulazak u svoje luke svim brodovima u ruskom vlasništvu ili onima koje su Rusi unajmili ili koji plove pod ruskom zastavom.

Kanada je u utorak objavila da će tokom ove sedmice zatvoriti svoje luke ruskim brodovima, nakon što je zabranila uvoz sirove nafte iz Rusije.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Dansko ministarstvo vanjskih poslova razgovaralo je u nedjelju o zatvaranju europskih luka za ruske brodove. “Danska aktivno radi kako bi Europska unija donijela zajedničku odluku o zatvaranju svojih luka za ruske brodove”, objavilo je dansko ministarstvo vanjskih poslova.

I Francuzi navode da postoji mogućnost da zabrane pristajanje u svojim lukama, a grčka vlada je objavila da će provesti svaku odluku koju Komisija donese o tome. U Europskoj komisiji kažu da zasad nema takve zabrane, ali da se razmatra daljnje jačanje sankcija, koje će biti objavljene u prikladno vrijeme.

Europski parlament je u utorak izglasao neobvezujuću rezoluciju u kojoj je zatražio takvu zabranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije