Europski parlament usvojio Rezoluciju o osudi agresije Rusije nad Ukrajinom

4
Radiosarajevo.ba
Europski parlament usvojio Rezoluciju o osudi agresije Rusije nad Ukrajinom
Foto: Twitter / Europski parlament

Europski parlament sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih usvojio je Rezoluciju o osudi ruske agresije nad Ukrajinom.

Rezolucijom Europski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne ”milijarde eura” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u Europskoj uniji.

Europarlamentarci skreću pažnju i na ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu i ukazuju na posljedice neusklađivanja Srbije sa sankcijama EU.

Zemljotres u Srbiji: "Neobičan huk na osmom spratu"

Zemljotres u Srbiji: "Neobičan huk na osmom spratu"

Europski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije, što šteti njenom pristupnom procesu. Naglašavamo očekivanje da se zemlje kandidati za članstvo u EU usklade ne samo sa EU kriterijumima već i sa zajedničkom EU vanjskom i sigurnosnom politikom”, navodi se u tekstu rezuolucije.

Europski parlament kaže da sa velikom zabrinutošću primjećuje ”konstatne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i miješa se u njihove demokratske procese”.

Europski parlament od Federacije Rusije ”zahtjeva trenutni prekid svih vojnih aktivnosti u Ukrajini i povlačenje vojnih i paravojnih snaga i vojne opreme” sa teritorije Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije