Sve što dosad znamo o Delta soju koronavirusa

1
Radiosarajevo.ba
Sve što dosad znamo o Delta soju koronavirusa
Pixabay / Ilustracija

Pojavom novog soja Delta varijante virusa širom svijeta postavlja se i pitanja o njegovom porijeklu, prenosivosti, brzini širenja, žarišnim tačkama...

Javno zdravstvo Engleske ovaj virus sada zove i dominirajućem, koji je po svemu sudeći zamijenio britanski, odnosno Alpha varijantu.

Šta je Delta soj?

Delta soj, poznat i kao B.1.617.2, prvi put je otkriven u Indiji krajem prošle godine, piše TheGuardian.

Uobičajeni simptomi su glavobolja, curenje nosa te upala grla, ali se kod zaraženih ovim sojem ne primjećuje simptom zaraze originalnim sojem, a to je gubitak osjeta mirisa i okusa.

Ovaj soj se najviše širi među mlađima u dobnim skupinama koje se još nisu cijepile.

Jedna od karakteristika koja definira varijantu Delta je pojačana prenosivost, i do 40-60 posto iznad varijante Alpha.

Koliko se brzo proširio u Velikoj Britaniji?

Delta varijanta se prvi put pojavila u Engleskoj krajem aprila i brzo je postala dominantna verzija COVID-19 širom Velike Britanije.

Od prošle sedmice, 94 posto novih slučajeva pripisano je varijanti Delta.

Takođe postoji zabrinutost da su trenutne vakcine manje sposobne zaštititi od ove varijante, iako posljednji podaci o PHE sugerišu da su dvije doze bilo koje vakcine i dalje visoko efikasne protiv hospitalizacije i to, 96 posto za Pfizer/BioNTech i 92 posto za Oxford/AstraZeneca.

Koliko se proširio u ostatku svijeta?

U Indiji, gdje je ovaj soj prvi put i otkriven, primjetan je najveći broj zaraženih, dok je Velika Britanija na drugom mjestu po broju zaraženih.

Njemačka je također dosta pogođena, te je kancelarka Angela Merkel upozorila da je Europa na "tankom ledu" u borbi protiv Delta verzije.

Rusija se također bori protiv porasta nivoa zaraza, prijavivši prošli četvrtak više od 20.000 slučajeva, što je najviši ukupan broj od januara. Ove brojke odnose se uglavnom na Delta varijantu.

U Australiji i Izraelu, koji su se nedavno dobro borili protiv COVID-19, restrikcije su ponovo postavljene jer su slučajevi, opet vođeni Delta varijantom, počeli da rastu.

Možemo li očekivati druge varijante?

Odgovor je: gotovo sigurno da. Već je verzija Delta soja, poznata kao Delta Plus, izazvala zabrinutost kod virusologa.

Pronađen je u najmanje 22 slučaja u indijskoj državi Maharashtra prošle sedmice i mogao bi biti prenosiviji od originalne Delta verzije. PHE je potvrdio da je 41 od 75.953 slučajeva Velike Britanije, Delta uzrokovan novom mutacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije