Susreli se Erdogan i Obama: Moramo zajedno protiv terorizma

Anadolija
Susreli se Erdogan i Obama: Moramo zajedno protiv terorizma
AA / Erdogan i Obama
Turski predsjednik Erdogan se na marginama Samita G20 u kineskom gradu Hangzhouu rano jutros sastao sa američkim predsjednikom Barackom Obamom, a nakon sastanka se obratio i novinarima, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetivši da je sa američkim kolegom Obamom telefonom razgovarao neposredno nakon pokušaja vojnog udara 15. jula, Erdogan se Obami zahvalio na podršci koju je dao Turskoj u borbi protiv izdajnika i pučista.

 

Erdogan je kazao kako su nakon dugog niza godina strateški odnosi između Turske i SAD-a u mandatu predsjednika Obame podignuti na viši stepen i da taj model saradnje i dalje traje s trendom stalnog jačanja s obzirom na važnost za obje strane.

 

“Posebno je važno ukazati na smislenost da pokušaj vojnog udara u Turskoj dođe baš u vremenu intenziviranja terorističkih prijetnji u regiji. Kao članice NATO-a obje naše zemlje trebaju zauzeti jedinstven stav protiv svih terorističkih aktivnosti u svijetu. Nemoguće je da nasuprot toga ostanemo nijemi. Moramo zauzeti jednak stan nasuprot svih terorističkih grupa jer je terorizam kao takav loš. Nema loših i dobrih terorista, svi su oni loši i prokleti i jasno je kakav stav moramo prema tome imati“, kazao je Erdogan.

 

Ističući kako Turska nastavlja odlučnu borbu protiv terorističkih organizacija ISIS,PKK-a, YPG i PYD u Siriji i Iraku, Erdogan je kazao kako je cilj Turske da ne dozvoli da se na njenoj južnoj granici uspostavi teroristički koridor.

 

“Kako ne bismo dozvolili formiranje tog terorističkog koridora, Turska tu borbu vodi u saradnji i solidarnosti sa koalicionim snagama. Uvjeren sam da ćemo tu borbu završiti kao pobjednici“, kazao je Erdogan.

 

Osvrnuvši se i na proces u vezi sa zahtjevom koji je Turska uputila SAD-u za izručenje Fetullaha Gulena, vođe organizcije FETO koja je, prema tvrdnjama turskih vlasti, odgovorna za julski pokušaj vojnog puča u Turskoj, Erdogan je kazao da taj proces traje u skladu sa pravnim normama.

 

Dokumentacija i dosjei koje smo spremili prije tog terorističkog pokušaja puča su već poslani. Delegaciji SAD-a koja je došla u Tursku će biti uručena i dokumentacija i dokazni materijal prikupljeni nakon 15. jula. Trenutno se radi na tome. Delegacija iz SAD-a je došla u Tursku, a sada će i delegacija turskog Ministarstva prvae otputovati u SAD-a, a čak će i naši ministri pravde i unutrašnjih poslova zajedno otići u SAD i zajednički raditi na tom procesu“, kazao je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije