Sastali se Putin i Erdogan

Radiosarajevo.ba
Sastali se Putin i Erdogan
Sastanak predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina održava se u kineskom gradu Hangcouu. Erdogan i Putin se nalaze u Kini kako bi prisustvovali Samitu G20 koji počinje sutra

Uoči današnjeg bilateralnog susreta sa predsjednikom Rusije Vladimorom Putinom turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao kako će sastanak biti veoma važna prilika da se razmotre teme o kojima su lideri ranije govorili na sastanku u Sankt Peterburgu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak dvojice lidera održava se u okviru Samita G20 u kineskom gradu Hangzhou. Prije početka sastanka Erdogan i Putin su se obratili predstavnicima medija. Erdogan je tom prilikom ukazao na važnost jučerašnjeg charter leta iz Rusije u Tursku, prvog nakon normalizacije odnosa između dvije zemlje. "Današnji sastanak bit će veoma važna prilika da se ponovo razmotre teme o kojima smo govorili u Sankt Peterburgu, teme koje se odnose na budućnost bilo da se radi o političkim, ekonomskim ili regionalim temama", kazao je Erdogan.

On je podsjetio na razgovore o energetskom sektoru te da će današnji sastanak biti prilika da se to ponovo razmotri. 

"Vjerujem da će koraci koje ćemo poduzeti posebno u ovom pitanju uveliko ojačati proces", istakao je Erdogan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zadovoljstvo jer se unutrašnjopolitički život u Turskoj vratio u normalu, 

"Drago nam je što vidimo normalizaciju unutrašnjopolitičkog života u Turskoj. Vidimo da je Turska prošla kroz težak period. Znamo da se ona bori protiv terorizma i da se suočava sa značajnim opasnostima. Ranije smo ustanovili naše pozicije kada je u pitanju borba protiv terorizma. Postignuti su značajni pomaci u normalizaciji situacije u Turskoj, međutim, kada se stanje potpuno normalizira moći ćemo krenuti naprijed znatno brže", poručio je Putin.

Podsjetimo, danas su američki i kineski predsjednici Obama i Xi zvanično ratificirali prošlogodišnji klimatski sporazum iz Pariza

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije