Suprug Kamale Harris također piše novu američku historiju

0
Radiosarajevo.ba
Suprug Kamale Harris također piše novu američku historiju
Foto: Twitter / Douglas i Kamala

Douglas Emhoff, suprug novoizabrane potpredsjednice Kamale Harris, bit će prvi suprug potpredsjednika u januaru.

Ovo je prvi put da će SAD-a imati "drugog gospodin". Bez obzira na formalni naslov, Emhoff, koji je Jevrej, sam piše historiju koja je odraz nacionalnih i političkih promjena ali i rodnih normi.

Kamala Harris je postla prva žena potpredsjednica SAD, a ujedno i prva osoba koja nije bjelkinja na ovoj poziciji.

"Tako sam ponosan na tebe", objavio je Emhoff na Twitteru.

Emhoff je uspješni advokat. Nije bio pod reflektorica, više je bio iza kulisa tokom kampanje njegove supruge. Kako pišu američki mediji mogli smo ga vidjeti sa majicama na kojim piše "Kamala".

Jako je aktivan na društvenim mrežama, a nejgove pristalice nazivaju se nazivaju se #DougHive, po uzoru na Harrisove pristaše i #KHive.

Došao je u žižu javnosti kada je prošle godine istrčao na binu, kada je prema Kamali krenuo jedan od demonstranata da bi uzeo njen mikrofon.

Vjenčali su se 2014. godine 

Potpredsjednica i njen suprug vršnjaci su i oboje imaju 55 godina, a u braku su šest godina. Njihova kombinacija porijekla poprilično je zanimljiva.

Naime dok je Kamala tamne boje kože i indijskog porijekla te je baptistica poput svog oca, iako joj je majka otkrila običaje hinduizma, njen suprug je bijelac židovskog porijekla.

Harris je u magazinu Elle u maju 2019. godine napisala da su njeni pastorci smislili njeno ime "Momala" nekoliko godina nakon što su se ona i Emhoff vjenčali, jer su više voljeli taj termin nego "maćeha".

"Moja porodica mi znači sve. I tokom karijere bilo je puno titula, i naravno, 'potpredsjednica' će biti sjajan, ali 'Momala' će uvijek biti ta koja znači najviše", kazala je Harris u njenon prvom govor nakon što ju je Biden izabrao da se kandidira s njim za Bijelu kuću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije