Ko je Kamala Harris: Žena koju mnogi opisuju kao simbol promjene

0
Radiosarajevo.ba
Ko je Kamala Harris: Žena koju mnogi opisuju kao simbol promjene
Foto: EPA-EFE / Kamala Harris

Kamala Harris nakon što je Joe Biden pobijedio na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama postala je prva žena potpredsjednica u historiji SAD-a, prva osoba koja nije bjelkinja koja je će biti potpredsjednica SAD-a.

Mnogi je opisuju kao ženska verzija Baracka Obame, što se njoj i nije dopalo.

Naslovi koji su Harris označavali kao "ženskog Obamu" pratili su je godinama, od perioda dok je bila okružna tužiteljica, pa do završetka predsjedničke kandidature.

"Jedna stvar koja je iznad svega izluđuje je svođenje na demografske stereotipe", rekao je dugogodišnji savjetnik Sean Clegg za New Yorker 2019.

"Bila je tužiteljica. Nisu imali isto životno iskustvo. Rekla nam je: "Nemojte me definisati na temelju nečega što je čovjek učinio."

Ipak, Obama je je ranije pozdravio najavu Bidenove kampanje, tweetom u : "Ona je više nego spremna za posao. Dodao je: "Ovo je dobar dan za našu zemlju."

A nakon proglašenja pobjede Obama je jedan od prvih koji se oglasio i čestitao na pobjedi i Bidenu i Kamali.

Biografija potpredsjednice

Harris je rođena 1964. godine. Kćerka je imigranata. Njena majka rođena u Indiji, bila je istraživačica raka dojke, a svoje posljednje desetljeće provela je u Berkeley laboratoriju, koje provodi istraživanja za Ministarstvo za energetiku. Njen otac je profesor ekonomije na Univerzitetu Stanford, a rođen je na Jamajci.

Studirala je na Howard i pravo na kalifornijskom sveučilištu Hastings.

Poslije studija radila je kao zamjenica tužitelja u okrugu Alameda, 2003. izabrana je za tužiteljicu San Francisca, a 2010. postala je glavna tužiteljica Kalifornije te je na tom položaju 2014. potvrđena.

Bila je prva žena i prva multietnička osoba na tom položaju. Kandidirala se 2016. za Senat i dobila najviše glasova.

U memoarima objavljenim 2019. godine, Harris sebe opisuje kao „progresivnu tužiteljicu“ i kaže kako je bio „pogrešan izbor“ da se odluči između podrške policiji i borbe za veću kontrolu snaga pravde.

Mnogi smatraju da je izborom Joea Bidena i Kamale Harris završena jedan era u Americi te da je upravo sada vrijeme za promjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije