Sunak: 'Invazija na Ukrajinu je prijetnja, ali svijet je u opasnosti od još goreg, globalnog sukoba‘

1
Radiosarajevo.ba
Sunak: 'Invazija na Ukrajinu je prijetnja, ali svijet je u opasnosti od još goreg, globalnog sukoba‘
Foto: EPA - EFE / Rishi Sunak

Ruska invazija u Ukrajini i agresija Kine na Tajvan prijete stvaranjem svijeta "definiranog opasnošću, neredom i podjelama", upozorio je britanski premijer Rishi Sunak i dodao da predviđa "tešku i opasnu deceniju".

Njegova vlada je u ponedjeljak 13. marta, objavila dugoočekivani, ažurirani pregled odbrane, sigurnosti i vanjske politike, piše Sky News.

Dokument od 63 stranice signalizira da je svijet suočen s najvećim rizikom u decenijama eskalacije sigurnosnih prijetnji, uključujući i "nekontrolisani sukob" nuklearnim oružjem.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Najizravniji sigurnosni prioritet bio je uhvatiti se u koštac s prijetnjom koju predstavlja ruska invazija u Europi, navodi se u Integrated Review Refresh.

Međutim, upozorava se da bi svaki budući rat u Indo-Pacifiku, gdje su porasle napetosti s Kinom oko Tajvana, mogao imati "globalne posljedice veće od sukoba u Ukrajini".

Britanska vlada je najavila povećana izdvajanja za odbranu, predstavljajući novosti u svojim odbrambenim, sigurnosnim i vanjskopolitičkim prioritetima, prenosi Jutarnji.hr.

Čelnik Wagner grupe: "Situacija u Bahmutu je veoma teška"

Čelnik Wagner grupe: "Situacija u Bahmutu je veoma teška"

London je istaknuo da se planira "uhvatiti u koštac s novim prijetnjama" koje stižu iz Kine i iz Rusije.

Predstavljajući politički dokument, britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je agresivniji stav Kine u Južnom kineskom moru i u Tajvanskom morskom prolazu među pitanjima “koja prijete svijetu, a definiraju ih opasnosti, neredi i podjele, kao i međunarodni poredak koji bi mogao pogodovati autoritarizmu".

U novom dokumentu nisu promijenjene temeljne ocjene iz izvornog izvješća, objavljenog 2021., ali jezik je značajno oštriji.

Sastali se Putin i Kadirov

Sastali se Putin i Kadirov

Sunak je Komunističku partiju Kine nazvao "izazovom koji definira epohu", dok je prije bila opisana samo kao "sistemski izazov".

Također, kazao je kako je invazija, koju je započeo Putin, napad na Ujedinjeno Kraljevstvo i širu europsku sigurnost.

Premijer je pojasnio kako se sigurnosno okruženje promijenilo u posljednje dvije godine, a prijetnje i izazovi su postali intenzivniji.

"Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu, korištenje energije i hrane kao oružje te neodgovorna nuklearna retorika, u kombinaciji s agresivnijim stavom Kine u Južnom kineskom moru i Tajvanskom morskom prelazu, prijete stvaranjem svijeta definiranog opasnošću, neredom i podjelama - i međunarodnog poretka povoljnijeg za autoritarnost", stoji u predgovoru.

Inače, britanski premijer je trenutno u San Diegu u SAD-u kako bi se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom i australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom u sklopu projekta AUKUS za razvoj podmornica na nuklearni pogon za australsku mornaricu.

Sunak je rekao da taj program nije bio samo reakcija na sve veći "sistemski izazov" iz Kine.

“Ovo partnerstvo predstavlja nešto puno veće. Gradimo sljedeću generaciju podmornica opremljenih svjetskom tehnologijom koju ćemo moći dijeliti jedni s drugima. Ne samo u Pacifiku, već i u Atlantiku i diljem svijeta, što će poboljšati sigurnost diljem svijeta i osigurati nova radna mjesta", dodao je.

Prvi govor Xi Jinpinga na početku trećeg mandata: 'Moramo krenuti u proces unifikacije s Tajvanom'

Prvi govor Xi Jinpinga na početku trećeg mandata: 'Moramo krenuti u proces unifikacije s Tajvanom'

Zbog rastućih prijetnji, Sunak je najavio dodatne tri milijarde funti (6,71 milijarde KM) u sljedeće dvije godine za nuklearno oružje i podmorničku flotu Ujedinjenog Kraljevstva, kao i dodatnih 1,9 milijardi funti (4,25 milijardi KM )za zalihe streljiva.

Dokument je objavljen uoči vladinog proračuna u srijedu. U njemu je izložen plan za povećanje potrošnje za obranu Ujedinjenog Kraljevstva na 2,5 posto BDP-a, ali za to nije postavljen vremenski okvir.

Ukrajina: Dvije osobe poginule, četiri povrijeđene u napadima na oblasti Sumi i Donjeck

Ukrajina: Dvije osobe poginule, četiri povrijeđene u napadima na oblasti Sumi i Donjeck

Upozoravajući na buduće prijetnje, u dokumentu se kaže:

"Postoje sve veći izgledi da će se međunarodno sigurnosno okruženje dodatno pogoršati u nadolazećim godinama, s povećanjem i diverzifikacijom državnih prijetnji u Europi i šire.Rizik od eskalacije veći je nego u bilo kojem trenutku zadnjih decenija, a sve je veći broj naprednih sustava oružja razvijen je i testiran ili već usvojen."

To je izazvalo zabrinutost zbog slabljenja niza sporazuma o kontroli naoružanja između Sjedinjenih Država i Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije