Sumo hrvači u pelenama: Ko prvi zaplače, pobjeđuje i izrast će u zdravu i snažnu osobu

0
Radiosarajevo.ba
Sumo hrvači u pelenama: Ko prvi zaplače, pobjeđuje i izrast će u zdravu i snažnu osobu
Foto: EPA / Nakizumo Crying Baby Festival

Mnogi roditelji jednogodišnjaka izbjegavaju odlaziti na javna događanja kako mališan ne bi dosađivao drugima plakanjem zbog dosade, no na ovom takmičenju u Japanu bebe smiju plakati. I ne samo to, nego je beba koja prva zaplače - pobjednik.

Riječ je o Nakizumo (izvorno Naki Sumo) Crying Baby Festivalu koji se održava u Japanu jednom godišnje. Glavni događaj održava se u hramu Sensoji, u Tokiju, no manji festivali održavaju se diljem Japana.

U takmičenju sudjeluju samo jednogodišnjaci. Pravila kažu da dvojica sumo hrvača ulaze u ring,svaki s jednom bebom u naručju. Potom se suočavaju i 'napadaju' tako da se među sobom nježno guraju bebama. Ona beba koja prva zaplače je pobjednik takmičenja.

Muzička magija: Amira Medunjanin održala još dva koncerta u sarajevskoj Vijećnici

Muzička magija: Amira Medunjanin održala još dva koncerta u sarajevskoj Vijećnici

Ako oba djeteta zaplaču uglas, pobjednikom se smatra onaj koji zaplače glasnije. S druge strane,  ako se klinci pokažu neustrašivima i nema suza, tada u ring ulazi čovjek s maskom ​​tengua, ptičjeg demona, koji izvodi magiju i pokušava ih uplašiti.

Ovaj neobični festival održava se pod motom 'blagoslova beba', ili "naku ko wa sodatsu", što u prijevodu znači "bebe koje plaču rastu". Naime, Japanci vjeruju da će bebe koje roditelji potiču ili puštaju da plaču izrasti u snažne i zdrave mlade ljude.

Nakizumo Crying Baby Festival
Foto: EPA: Nakizumo Crying Baby Festival

Festival u Tokiju je  velika turistička atrakcija oko koje se okuplja veliki broj gledatelja pa se mjesto u gledalištu često može osvojiti jedino putem - lutrije. Grad je inače krcat ljudima koji žele gledati 'borbe' sumo hrvača u pelenama.  

Naravno, mnogim klincima koji sudjeluju u ovim sumo borbama to je vrlo zabavno, pa ih se često može vidjeti i kako se razdragano smiju. Zbog toga se smatra da sumo hrvači koji ih nose moraju biti posebno spretni u sučeljavanju da bi ih rasplakali. 

Nakizumo Crying Baby Festival
Foto: EPA: Nakizumo Crying Baby Festival

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije