Japanac postavio svjetski rekord u skijaškim skokovima, preletio gotovo 300 metara

0
Radiosarajevo.ba
Japanac postavio svjetski rekord u skijaškim skokovima, preletio gotovo 300 metara
Foto: Red Bull / Ryoyu Kobayashi

Japanski skijaš-skakač Ryoyu Kobayashi postavio je na Islandu neslužbeni svjetski rekord preletjevši 291 metar, što je 37.5 metara više od službenog svjetskog rekorda, na posebno izgrađenoj skakaonici skijaškom centru Hlidarfjall.

Kobayashi je pomicao granice letovima od 256, 259 i 282 metra tokom dva dana probnog natjecanja, a u srijedu je postavio i konačni rekord od 291 metar.

U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107.5 kilometara na sat.

Najbogatija Bosanka: Sanela Jenkins na Hvaru kupila 9. hektara zemljišta

Najbogatija Bosanka: Sanela Jenkins na Hvaru kupila 9. hektara zemljišta

Prema saopćenju Red Bulla, posebna skakaonica je u potpunosti izgrađena od snijega. Vrh uzletišta je na 1115 metara, a sletište završava 360 metara niže, te ima najveći nagib od čak 36 stepeni.

Japanac je u karijeri već ostvario 32 pobjede u Svjetskom kupu, dva puta je bio ukupni pobjednik, ima zlatnu i srebrnu medalju s Olimpijskih igara 2022., a tri puta je osvojio i Novogodišnju turneju.

"Dugo sam sanjao o ovom skoku, oduvijek sam želio letjeti dalje od svih drugih i želim pomicati granice dalje", rekao je Kobayashi nakon najdužeg leta u historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije