Sukob na teritoriji Rusije: Partizani zauzeli dio regije koja graniči s Ukrajinom?

3
Radiosarajevo.ba
Sukob na teritoriji Rusije: Partizani zauzeli dio regije koja graniči s Ukrajinom?
Foto: Screenshot / Belgorod

Na rusko-ukrajinskoj granici izbio je sukob nakon što samoprozvane ruske partizanske snage izvršile prekogranični napad i tvrdile da su prvi put u ratu preuzeli kontrolu nad jednim graničnim selom.

Legija Slobode Rusije, koja se opisuje kao protukremaljska milicija koja želi osloboditi Rusiju od Vladimira Putina, tvrdila je da je prešla granicu i preuzela kontrolu nad naseljem Kozinka, istovremeno šaljući jedinice u grad Grayvoron u Belgorodskoj regiji Rusije.

Još nije jasno koliko je ljudi povrijeđeno u sukobu koji se nastavio do večeri. Snimci napada, navodno iz graničnog prijelaza u Grayvoronu, pokazuju žrtve, uključujući snimke ruskog časnika koji leži licem prema dolje u lokvi krvi pored ruskog pasoša i drugih dokumenata rasutih po podu. Video također pokazuje oklopna vozila koja navodno preuzimaju kontrolu nad kontrolnom tačkom.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Rastući haos u Belgorodskoj regiji, gdje su lokalne vlasti u ponedeljak navečer objavile "antiteroristički režim", rijedak je slučaj u kojem su ruska sela suočena sa sukobom koji je vojska ove zemlje izazvala u Ukrajini. Ruski i ukrajinski dužnosnici potvrdili su sukob na granici.

Zauzimanje teritorija nije nezavisno potvrđeno od strane novinara na terenu. Druga protukremaljska milicija, Ruski dobrovoljački korpus, kojim rukovodi istaknuti ruski nacionalist, također je izjavila da je sudjelovala u napadu. Legija Slobode Rusije nije poznata po sudjelovanju u većim bitkama tokom rata.

"Mi smo isti Rusi kao i vi", stoji u izjavi koju je Legija Slobode Rusije objavila na društvenim medijima. "Razlikujemo se samo po tome što više ne želimo opravdavati postupke kriminalaca na vlasti i uzeli smo oružje kako bismo odbranili našu i vašu slobodu. Ali danas je vrijeme da svatko preuzme odgovornost za svoju budućnost. Vrijeme je da se stavi kraj kremaljskoj diktaturi."

Snimke objavljene na društvenim medijima pokazuju ruski helikopter Mi-8 koji izbacuje signalne rakete iznad Kozinke, a na snimkama se vidi dim koji se uzdiže iz naselja uz zvukove zvučnih sirena. Snimljeni su stotine vozila koja napuštaju područje. "Nešto strašno se događa", rekla je jedna žena snimajući iz svog prozora dok je helikopter iznad Kozinke izbacivao rakete kako bi ometao zemlja-zrak projektile.

Guverner Belgorodske regije potvrdio je napad u ponedeljak i napisao: "Sabotažno-izviđačka grupa oružanih snaga Ukrajine je ušla na teritorij Grayvoronskog okruga. Oružane snage Ruske Federacije, zajedno s graničnom službom, Rosgvardijom i FSB-om, poduzimaju potrebne mjere za eliminaciju neprijatelja."

Kremlj je izjavio da je Putin bio obaviješten o prekograničnom upadu i dodao da Moskva vjeruje da je napad osmišljen da "skrene pozornost" s Bahmuta, ukrajinskog grada gdje Rusija jača svoju kontrolu.

Ukrajina se distancirala od ruskih partizanskih boraca tvrdeći da djeluju nezavisno i nisu pod vojnom kontrolom, piše Guardian

[twitter]https://twitter.com/visegrad24/status/1660659807949410304[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije