Sukob demonstranata i policije: Više od 100 osoba povrijeđeno u Barceloni

Radiosarajevo.ba
Sukob demonstranata i policije: Više od 100 osoba povrijeđeno u Barceloni
FOTO: EPA / Protesti u Barceloni

Više od 100 osoba povrijeđeno je ispred zgrade predstavništva španske vlade u Barceloni gdje su hiljade demonstranata nastojale probiti policijski kordon protestujući protiv hapšenja bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, izvijestila je katalonska ljekarska služba.

Iz Njemačke, gdje je Puigdemont uapšen u nedjelju, stiže potvrda da bi bivši katalonski čelnik danas trebao izaći pred istražnog suca.

Ljekarsku pomoć zatražilo je 98 osoba od kojih su 22 policajca, dok je šest osoba uhapšeni u nedjelju navečer nakon što su diljem Katalonije održani prosvjedi.

Istovremeno su demonstranti u katalonskom gradu Gironi, gdje je Puigdemont bio gradonačelnik od 2011. do 2016. godine, skinuli špansku zastavu s predstavništva španjolske vlade te na nju napisali "borba se nastavlja".

"Sloboda političkim zatvorenicima", pisalo je na transparentu koji su nosili u Barceloni.

Oklopljeni policajci sa štitovima i pendrecima napravili su koridor ispred predstavništva Europske unije. Demonstranti su u Barceloni na oklopljene policajce sa štitovima i pendrecima bacali jaja, limenke, dimne kutije te žutu boju koja simbolizira zahtjev za puštanjem zatvorenih katalonskih dužnosnika.

Grupa ogorčenih osoba bacila je kontejner prema kordonu policije koja je čuvala prilaz zgradi predstavništva španjolske vlade. Istovremeno je na drugom dijelu grada marširalo 55.000 osoba prema Konzulatu Njemačke tražeći od te države da ne izruči Španskoj Puigdemonta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije