Sudija s Havaja blokirao Trumpovu revidiranu uredbu o migrantima

Anadolija
Sudija s Havaja blokirao Trumpovu revidiranu uredbu o migrantima
Federalni sudija Derrick K. Watson na Hawaiima blokirao je revidiranu izvršnu uredbu o migrantima američkog predsjednika Donalda Trumpa nekoliko sati prije nego što je ona trebala stupiti na snagu.

Trump je 6. marta donio revidiranu uredbu iz koje su izuzeti državljani Iraka, a ostali su državljani Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena. Revidirana uredba predviđa neizdavanje viza državljanima pomenutih šest zemalja tokom 90 dana, te suspenziju programa za prihvat izbjeglica u SAD-u na 120 dana. Također, uredba obuhvata smanjivanje kvote izbjeglica u SAD-u za 2017. godinu sa 110.000 na 50.000.

Podsjetimo, Trumpovu raniju odluku o zabrani putovanja u Sjedinjene Američke Države (SAD) državljanima sedam, većinom muslimanskih zemalja, odbacio je američki sud.

Tužilac je naveo kako se ova Trumpova uredba direktno odnosi na muslimane i da se krši prva stavka američkog Ustava te da sprječava talentovane ljude da rade i studiraju. Osim toga, ova uredba bi štetila i turističkom sektoru.

Advokati Ministarstva pravde tvrdili su kako Trump kao predsjednik ima ovlasti za donošenje ovakve odluke i da je uredba u skladu sa ustavom.

Očekuje se da će slična presuda biti donesena i u slučajevima pokrenutim u Washingtonu i Marylandu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije