Sudija blokirao pogubljenje u SAD-u: Tereti se za užasan zločin

0
Radiosarajevo.ba
Sudija blokirao pogubljenje u SAD-u: Tereti se za užasan zločin
Foto: Pexels / Čekić u sudnici

Teksaški sudac blokirao je pogubljenje prvog čovjeka koji je u SAD-u osuđen na smrt zbog optužbi za ubojstvo povezano sa sindromom protresene bebe, manje od dva sata prije nego što je pogubljenje trebalo biti izvršeno

Robert Roberson (57) osuđen je na smrtnu kaznu 2003. godine zbog smrti svoje dvogodišnje kćeri Nikki Curtis, nakon što je obdukcija zaključila da je umrla od povreda uzrokovanih zlostavljanjem.

Roberson, njegovi advokati i pristaše dugo su tvrdili da je dijete umrlo od komplikacija uzrokovanih upalom pluća. Tužitelji su, međutim, inzistirali da novi dokazi ne opovrgavaju njihovu tvrdnju da je dijete umrlo od povreda koje joj je nanio otac.

Novalićev advokatski tim optužio Konakovića: "Izvršio je pritisak na sud"

Novalićev advokatski tim optužio Konakovića: "Izvršio je pritisak na sud"

Roberson je trebao biti pogubljen u jučer, 18. oktobra u 18 sati po lokalnom vremenu. Nekoliko sati ranije, sudac okruga Travis izdao je privremenu zabranu prilaska kako bi se pogubljenje zaustavilo pa će Roberson moći svjedočiti iduće sedmice na saslušanju u državnom zakonodavnom tijelu.

Na pomilovanje pozvao i autor bestselera

Odluka je uslijedila nakon što je Zastupnički dom Teksasa kasno u srijedu, 16. oktobra  izdalo vrlo neobičan poziv za Robersona, nadajući se da će ga vlasti morati poslati na saslušanje 21. oktobra.

Glavni državni advokat Teksasa uložio je žalbu na privremenu zabranu prilaska. Uoči planiranog pogubljenja, dvostranačka skupina od 86 teksaških zakonodavaca, deseci medicinskih i naučnih stručnjaka, advokata i drugih - uključujući autora bestselera Johna Grishama – pozvala je na pomilovanje, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije