Suđenje trgovcima drogom: Optuženi Bosanci žale se da ih je policija prevarila

J. M.
Suđenje trgovcima drogom: Optuženi Bosanci žale se da ih je policija prevarila
Na suđenju u Salzburgu zbog trgovine 6,3 kilograma droge, odbrana trojice optuženih državljana BiH požalila se na metode policijskih istražitelja.

Prikriveni policajci na djelu su uhvatili trojicu Bosanaca, nastanjenih Austriji, tokom prijenosa 6,3 kilograma speeda. 

Glavni optuženi je 40-godišnji vlasnik restorana koji je priznao zločin, ali je insistirao da ga je osoba od povjerenja iz policije svakodnevno poticala da to učini. 

Druga dvojica optuženih, 32-godišnji menadžer prodaje i 29-godišnji auto diler, odbili su dati bilo kakvu izjavu. To su im savjetovali njihovi advokati sve dok se ne razjasni postupak policije i policijskih informatora.

Branitelji trojice optuženih sumnjaju da su se istražitelji ponašali korektno i zakonito u slučaju trgovine drogom.

"Policajci koji se predstavljaju kao kriminalci ne bi trebali podstrekavati radnje koje su nezakonite", rekao je na sudu u Salzburgu Leopold Hirsch, jedan od branitelja i dodao: "Policajci trebaju stupiti u akciju ako je neko učinio krivično djelo ili se sprema da to učini, umjesto da iskušavaju ljude i prevarom ih podstrekavaju na nezakonitosti."

Prema braniteljima, trojica optuženih Bosanaca bila su ubijeđenja da su imali posla s trgovcima drogom. Međutim, u optužnici se ne pominju imena policijskih špijuna i agenata. S jedne strane, to bi moglo značiti da se identitet ovih ljudi mora zaštititi. S druge strane, javlja se sumnja da policija želi prikriti nezakonite radnje.

"U prošloj godini u Austriji je već vođeno nekoliko sličnih predmeta, u kojima su optuženi oslobođeni odgovornosti na osnovu značajnih sumnji u policijske metode", objasnio je branitelj Kurt Jelinek, dok je njegov kolega Michael Ringl objasnio da je "policija aktivno podstrekavala trgovinu drogom u inostranstvu i pregovarala s povjerljivim osobama o primopredaji droge".

Trećeg oktobra prošle godine došlo je do susreta optuženog vlasnika restorana, menadžera prodaje i skrivenog policijskog istražitelja. Na tom susretu vlasnik restorana je ponudio je velike kolićine speeda policijskom istražitelju da bi se sedmicu dana kasnije na autocesti u Gollingu dogodila primopredaje droge za koju je prikriveni policajac platio 26.000 eura.

Suđenje je odloženo do 4. aprila zbog saslušanja svjedoka, a treba intervjuirati i prikrivene istražitelje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije