Studija pokazala: Zapošljavanje radnika s Balkana veliki uspjeh, evo i zašto

Radiosarajevo.ba
Studija pokazala: Zapošljavanje radnika s Balkana veliki uspjeh, evo i zašto

Uredba o zapošljavanju nekvalifikovane radne snage u Njemačkoj pokazala se kao pun pogodak i veliki uspjeh, proizlazi iz studije koju je povodom skorog prestanka važenja ove uredbe naručilo Savezno ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu Njemačke.

Ova uredba ističe do kraja godine, a narednog mjeseca će biti odlučeno o tome da li će se njeno važenje produžiti.

Inače, 44 odsto svih zaposlenih posao je našlo na građevini, 13 odsto u ugostiteljstvu, 11 odsto u zdravstvu, pišu Nezavisne.

U samoj studiji se ističe da je uredba postigla sve ciljeve - smanjen je pritisak na azilantski sistem Njemačke sa zapadnog Balkana, radnici su se pokazali sposobni, a poslodavci su zadovoljni njihovim radom.

Prosječno su nekvalifikovani radnici sa zapadnog Balkana zarađivali 74 odsto od njemačkog prosjeka, sa satnicama od oko 11 eura bruto, s tim da je u samoj studiji naznačeno da je ukupna zarada bila veća jer nisu uračunati svi izdaci.

Ispovijest bosanske porodice koja odlazi u Njemačku: "Selimo se da bi živjeli"

„Svaki raspust nama se prekida ugovor. Uz to, plata kasni dva mjeseca. To znači da ja sada u martu neću primiti platu. Niko ne pita kako ću preživjeti. I tako već tri godine". Ovo su riječi Nedima Halkića, profesora u srednjoj školi u Bosanskoj Krupi, supruga i oca jedne bebe.

Čak 87 odsto svih zaposlenih pomoću ove uredbe su muškarci. Najveći procenat, 43 odsto, su osobe između 30 i 39 godina starosti.

U studiji je naglašeno i da ne postoji nijedna indicija da su ove osobe na bilo koji način bile opterećenje za njemački sistem socijalne zaštite.

"Upravo suprotno, povlačenje socijalnih beneficija je daleko ispod prosjeka. Očekivano je da su osobe koje su se zaposlile putem Uredbe o zapadnom Balkanu pozitivno doprinijele javnim budžetima i socijalnim sistemima", navedeno je u studiji.

Jedina zamjerka u studiji odnosi se na samu Njemačku, jer je istaknuto da je zbog sporosti, dugog čekanja na radne dozvole i manjka kapaciteta u nadležnim institucijama mnogo poslodavaca ostalo bez radnika koje su željeli zaposliti, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije