Struka upozorava: NATO nema rješenje za ruske hipersonične rakete, brže su od zvuka

6
Radiosarajevo.ba
Struka upozorava: NATO nema rješenje za ruske hipersonične rakete, brže su od zvuka
Foto: Russia Today / Prvo testiranje ruske rakete

Marinko Ogorec, stručnjak sigurnosne politike gostovao je u u studiju televizije Večernjeg lista te analizirao stanje na ukrajinskom ratištu, geopolitičke odnose kao i druge teme.

Posebno se osvrnuo na hipersonično oružje, koje Rusi, kako su i sami potvrdili, koriste u Ukrajini.

"Oni imaju dva operativna sistema hipersoničnog oružja, Avangard i Kinžal. Naravno, rade i na novima koji su u više-manje u eksperimentalnoj fazi. Radi se o oružju najnovije generacije, pa je teško reći koliko ga imaju jer je to vrlo povjerljiv podatak. Ne vjerujem da ga imaju puno kao klasičnog naoružanja, ali činjenica je da ga proizvode", kazao je Ogorec pa dodao:

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

"Za sada nema odgovora na to oružje, radi se o projektilima koji lete brzinama od 6 do 10 macha, dakle brzinama 6 do 10 puta većim od brzine zvuka i još pri tome manevriraju. Za sada je vrlo teško reći kada će se takvi sistemi moći rušiti, za sada ne, Zapad nema odgovore na njih".

Podsjetimo, hipersonične rakete uništile su veliko podzemno skladište u kojem su se nalazile ukrajinske rakete i zrakoplovno streljivo, rekli su ruski dužnosnici. Rusija kaže da je prvi put upotrijebila svoje najnovije hipersonično oružje u Ukrajini.

Ubrzo se na Twitter profilu ruskog ministarstva odbrane pojavio snimak navodne upotrebe ovog moćnog arsenala.

"Uništenje skladišta oružja Oružanih snaga Ukrajine udarom visokopreciznog raketnog oružja. Vidimo tačan pogodak podzemnog hangara oružjem i streljivom", istaklo je u opisu rusko Ministarstvo odbrane.

Rusija je ponosna na svoje napredno oružje, a predsjednik Vladimir Putin je u decembru rekao da je Rusija svjetski lider u hipersoničnim projektilima, čija brzina, manevriranje i visina otežavaju praćenje i presretanje.

Rakete su dio serije oružja predstavljenog 2018. godine, pišu 24sata.

Rusija je prvi put upotrijebila hipersonični projektil tijekom svoje vojne kampanje u Siriji 2016. godine. Putin je raketu ''Kinžal'' nazvao "idealnim oružjem" koje leti 10 puta brže od zvuka i može svladati sve sisteme protuzračne odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije