Stručnjak tvrdi da je Putin na 'tački bez povratka'

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjak tvrdi da je Putin na 'tački bez povratka'
Foto: EPA-EFE / Stručnjak tvrdi da je Putin na 'tački bez povratka'

Finansijski stručnjak tvrdi da se ruski predsjednik Vladimir Putin invazijom na Ukrajinu stavio u 'tačku bez povratka', a ruska rublja suočena je s tempiranom bombom prije nego što propadne. Patrick Reid, suosnivač financijskog savjetovanja Adamis Principle, rekao je za Express kako su šanse čak 99 posto da će ruska ekonomija biti potpuno 'desetkovano' do kraja godine ako Putin ostane na vlasti.

Rublja se oporavila zbog upumpavanja novca, ali to neće trajati zauvijek

Dok se ruska rublja suočila s početnim padom nakon što su zapadne sankcije osakatile ekonomiju zemlje, najnoviji izvještaji pokazuju da se vratila na prijeratni nivo, što sugeriše iznenadni oporavak. Mnogi su to vidjeli kao znak da sankcije Zapada nisu imale uticaja. Međutim, Patrick Reid je ustvrdio da je oporavak samo rezultat hitnog finansijskog rješenja, upumpavanja ruskog novca, ali to neće još dugo potrajati.

"Rusija ima 600 milijardi dolara u rezervi, ali dvije trećine toga je beskorisno, jer je u eurima ili dolarima. Dakle, njihov stvarni neto iznos iznosi 200 milijardi dolara, što im, ako nastave trošiti isto, daje oko četiri do pet mjeseci za podupiranje svoje ekonomije", kazao je Reid. Nakon toga, novčane rezerve će potpuno presušiti, piše net.hr

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Prvi put nakon 100 godina Rusija neće moći platiti vanjski dug?

No tu nije kraj ruskim ekonomskim problemima. Sankcije su očito pogodile Moskvu puno jače nego je to Putin očekivao.

Naime, kako navodi Express, nakon brutalne sedmice za njene finansije, Rusija je na rubu neplaćanja vanjskog duga, i čini se kako prvi vanjski 'propust' zemlje još od boljševičke revolucije 1917. godine izgleda gotovo neizbježan.

Brojni analitičari, usred sve jasnijih poteškoća za Kremlj da se odupre udarcima zapadnih sankcija, predviđaju probleme za Putinovu ekonomiju. Kreditna agencija S&P snizila je ocjenu sposobnosti Rusije da otplati međunarodni dug na 'selektivnu neisplatu', nagovještavajući sve veće izglede da će Moskva uskoro prvi put nakon više od stoljeća imati probleme u plaćanju međunarodnih pozajmica.

Selektivna zadana ocjena je kada zajmodavac ne izvrši određeno plaćanje, ali druge izvrši na vrijeme. Ovaj rejting dolazi nakon što je Rusija dogovorila plaćanje međunarodnih obveznica u rubljima u ponedjeljak kada su dospijevale u dolarima. Moskva je signalizirala da je spremna platiti svoje dugove, ali je upozorila da će to učiniti u rubljima ako njeni međunarodni računi u stranim valutama ostanu zamrznuti. To se, prema ruskom ministarstvu finansija, dogodilo dok su pokušali uplatiti 649 miliona dolara prema dvije obveznice neimenovanoj američkoj banci, ranije objavljenoj kao JPMorgan Chase.

Očekuje se da će biti još gore

Pooštrene sankcije spriječile su prihvaćanje takvog plaćanja, pa se plaćalo u rubljima. S&P je rekao kako nisu očekivali da će Rusija moći pretvoriti rublje u dolare u roku od 30 dana.

Agencija za kreditni rejting također je objasnila da se njena odluka o snižavanju ocjene sa 'smeće' na 'selektivno neispunjenje' u petak djelomično temelji na mišljenju da će sankcije Kremlju "vjerojatno biti dodatno povećane u sljedećim sedmicama". To bi, dodaje se, poremetilo 'spremnost i tehničke sposobnosti režima da poštuje odredbe i uslove svojih obveza prema međunarodnim dužnicima'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije