Njemačka pozvala Srbiju da podrži europske sankcije uvedene Rusiji

6
AA
Njemačka pozvala Srbiju da podrži europske sankcije uvedene Rusiji
Foto: EPA-EFE / Annalena Baerbock

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock pozvala je vlasti Srbije da podrže sankcije koje je Evropska unija (EU) uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU u Luksemburgu, Baerbock je izjavila da je većina zemalja Zapadnog Balkana jasno pokazala da svoju budućnost i sigurnost vide u okviru Evropske unije i da su podržale evropske sankcije Rusiji.

“Kada je riječ o Srbiji, ukoliko želite da postanete članica EU, što Srbija želi, veoma je važno da u ovakvim trenucima podržite vanjsku politiku Evropske unije i povezane sankcije“, rekla je Baerbock.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Navodeći da zemlje koje svoju budućnost vide u EU ne bi trebalo razočarati, Beerbock je rekla da to posebno važi za zemlje na zapadu Balkana, a prvenstveno za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

“Stoga je naša odgovornost da započnemo pristupne pregovore za Albaniju i Sjevernu Makedoniju u prvoj polovini godine. To je korak koji već mnogo kasni“, rekla je Baerbock.

Rekavši da je o tom pitanju razgovarala s bugarskim ministrom vanjskih poslova, Berbock je pozvala Bugarsku da otvori put za otvaranje pregovora o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Komentirajući aktuelnu situaciju u Ukrajini, Baerbock je istakla da Ukrajinci znaju da se njihova sloboda, nezavisnost i sigurnost mogu braniti samo oružjem te je dodala da će EU u budućnosti intenzivirati isporuku oružja Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije