Stručnjaci zabrinuti: Iran pred proizvodnjom atomske bombe?

4
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci zabrinuti: Iran pred proizvodnjom atomske bombe?
Twitter / Ilustracija

Inspektori Međunarodne agencije za nuklearnu energiju javili su da su u Iranu pronašli uranij obogaćen do 84 posto, dok Teheran umanjuje značaj tog nalaza i zahtijeva ponovno pokretanje razgovora o atomskoj energiji.
 
Stručnjaci su zabrinuti zbog najnovijeg razvoja događaja u atomskom sporu sa Iranom. Pozivajući se na dva diplomatska izvora, američka novinska agencija Blumberg je u nedelju javila da su- inspektori Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Iranu pronašli uranij obogaćen do 84 posto, piše Deutsche Welle.

To je dvadeset puta više nego što je dozvoljeno Atomskim sporazumom, ali je i zabrinjavajuće blizu vrijednosti od 90 posto koja je potrebna za proizvodnju atomske bombe. 

„Apsolutno ne postoji civilna upotreba koja bi zahtijevala da se uranij tako obogati“, kaže Mark Ficpatrik sa vašingtonskog Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!

Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!

On smatra da je činjenica da je Iran dozvolio da se otkrije prekoračenje umjesto da sam najavi obogaćenje uranija mogao biti dio strategije tvrdolinijaša, kako bi povećali pritisak na Zapad.

"Prije nego što se zvanično potvrdi da je uranij obogaćen do 84 posto ne možemo donositi zaključke. Ali ako bi to bilo tačno, onda bi to bilo dodatno sredstvo pritiska u ruci Irana, da bi isposlovali popuštanje sankcija koje je Vašington 2018. suspendovao".

On dodaje da ovakvo tretiranje uranij omogućava Iranu da brže nego što se mislilo proizvede jezgro atomske bombe. Ficpatrik dodaje da je to u skladu sa "veoma agresivnom strategijom Irana da proizvede atomsko oružje". 

Bezuspješna strategija Teherana

Tog je mišljenja i Behruz Bajat, bivši savjetnik Međunarodne agencije za nuklearnu energiju: „Sasvim je moguće da Iran upotrijebi visoko obogaćeni uranij kao sredstvo pritiska“.

On je ukazao na činjenicu da je Iran juna 2021. počeo da obogaćuje uranij do 60 posto.

Međunarodni atomski sporazum Iranu dozvoljava 3,67 posto za civilnu upotrebu. Za dobijanje energije dovoljno je obogaćivanje uranija između tri i pet posto. U nuklearnoj medicini se koristi vrijednost do 20 posto.

Iran je svoju odluku o visokom stepenu obogaćivanja uranija donio uoči pregovora sa administracijom američkog predsjednika Joe Bidena o povratku na Atomski sporazum. Time je tvrda linija u državnom vrhu namjeravala da isposluje velike ustupke. 

Dmitrij Medvedev: 'Kijev sanja da smo gotovi, znate koliko oružja proizvodimo?'

Dmitrij Medvedev: 'Kijev sanja da smo gotovi, znate koliko oružja proizvodimo?'

Iranski zvaničnici su obećavali "dobar novi sporazum". Za sada nema ništa od te računice.

Atomski fizičar Bajat kaže da Iran zvanično do sada ide na 60 posto obogaćivanja uranija, ali da je moguće da je manju količinu obogatio i više.

"Pretpostavljam da je iza toga namjera da se pokaže: Došli smo blizu 90 posto obogaćenog uranij. Ako žaelimo da napravimo atomsku bombu, u stanju smo da to uradimo“. 

Iran zvanično poriče da ide ka pravljenju atomske bombe ili obogaćenju uranija većem od 60 posto.

Portparol iranske atomske agencije Behruz Kamalvandi je izjavio:

Poljska službeno predala Ukrajini prve Leoparde

Poljska službeno predala Ukrajini prve Leoparde

"Postojanje čestica uranija koje su obogaćene preko 60 posto ne znači da obogaćujemo iznad 60 posto. U iranskim nuklearnim postrojenjima uranij nikada nije bio obogaćen iznad 60 posto".

Čestice plod slučajnog nagomilavanja?

Kamalvandi je optužio novinsku agenciju Blumberg da je u izveštaju "izokrenula činjenice“. 

Inspektori su prema navodima novinske agencije pronašli čestice uranija u cijevima koje povezuju centrifuge za obogaćivanje uranija. Inspektori sada imaju zadatak da ustanove da li je Iran namjerno izazvao ovakav proces ili je to plod slučajnog nagomilavanja.

Moguće je da je materijal nastao prilikom tehničkih smetnji u radu centrifuga, jer su se takve svari već dešavale. 

Joe Biden: Nije racionalno da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini

Joe Biden: Nije racionalno da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani je u ponedjeljak (20.02.) na konferenciji za medije u Teheranu izjavio da će Iran sarađivati sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju, rekavši da je to „važan princip“ za Iran.

Dodao je da se Iran i dalje pridržava sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i specijalnih kontrola međunarodne institucije. On je izrazio volju Teherana da nastavi razgovore o atomskoj energiji. 

"Oštre i jednostrane sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Irana moraju biti okončane i sve strane moraju da se odgovorno vrate sporazumu". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije