Stručnjaci WHO-a u Wuhanu istražuju porijeklo koronavirusa

2
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci WHO-a u Wuhanu istražuju porijeklo koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Wuhan

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nastavili su danas u Wuhanu svoje istraživanje o porijeklu koronavirusa tokom kojega bi, uz bolnicu koja je prva primila oboljele od COVID-19, trebali posjetiti i Institut za virologiju te tržnicu.

Izašavši iz četrnaestodnevne karantene, članovi tima posjetili su uz pratnju bolnicu Jinyintan u Wuhanu, prvu ustanovu koja je primila pacijente oboljele od, u ono vrijeme, tajnovitoga virusa.

Njihov tačan raspored još nije poznat s obzirom na to da su glavni izvor informacija njihovi tvitovi i oni WHO-a, dok Kina gotovo prešućuje posjetu koja bi za nju mogla biti politički vrlo osjetljiva.

Ipak, postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspjeti prikupiti više od godinu dana nakon početka pandemije i uz kineske vlasti poznate po netransparentnosti u temama koje mogu izazvati polemiku.

Svjetska zdravstvena organizacija pokušala je u petak umanjiti svoja očekivanja.

"Želio bih upozoriti cijeli svijet: da bi ispitivanje o prijenosu bolesti sa životinje na čovjeka bilo uspješno, nije nužno pronaći izvor prvoga prijenosa", rekao je novinarima direktor za hitne operacije WHO-a Michael Ryan.

Unatoč "vrlo, vrlo gustom rasporedu" skupine stručnjaka u Wuhanu, Ryan nije navodio previše pojedinosti o njihovu programu. Spomenuo je, međutim, Institut za virologiju u Wuhanu i gradsku tržnicu gdje su se prodavale žive egzotične životinje i gdje se virus mogao prenijeti na čovjeka.

Trumpova administracija iznosila je hipotezu da je virus "pobjegao" iz Instituta za virologiju i zarazio istraživače, piše Index.hr

Kina, optužena da je prekasno reagirala na prve slučajeve COVID-19, pokušava od prošle godine prebaciti medijsku pažnju na svoju uspješnu borbu protiv epidemije.

Ako se može vjerovati službenim podacima, od sredine maja samo su dvije osobe umrle od koronavirusa, a Kina je prijavila 4.636 mrtvih od početka pandemije, što je u velikom kontrastu s više od 2.1 milion umrlih u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije