Stručnjaci upozoravaju na zdravstvene posljedice ekstremnog toplotnog talasa

0
Anadolija
Stručnjaci upozoravaju na zdravstvene posljedice ekstremnog toplotnog talasa
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja Sarajevom

Italijanski stručnjaci upozorili su na zdravstvene implikacije ekstremnog toplotnog talasa koji preovladava u zemlji, objavili su lokalni mediji u utorak, prenosi Anadolu.

U razgovoru za javni emiter Rainews, generalni sekretar sindikata ljekara ANAAO-ASSOMED ​​Pierino Di Silverio rekao je da se broj pacijenata primljenih u bolničke hitne pomoći povećao za 25 posto zbog bolesti uzrokovanih vrućinom.

Dodao je da su ekstremne vrućine izazvale povećanje broja slučajeva toplotnog udara, dehidracije i kardiovaskularnog kolapsa, posebno kod starijih osoba i pacijenata s komorbidnim stanjima.

Meteorolozi objavili prognozu do 31. jula: Evo kad konačno dolazi osjetno osvježenje

Meteorolozi objavili prognozu do 31. jula: Evo kad konačno dolazi osjetno osvježenje

Alessandro Miani, predsjednik Društva za zaštitu životne sredine, naglasio je da prekomjerna vrućina uzrokuje zdravstvene probleme, jer može promijeniti sistem regulacije tjelesne temperature.

Italijanska agencija za lijekove (AIFA) takođe je upozorila da su potrebne dodatne mjere opreza kako bi se lijekovi pravilno skladištili u slučaju ekstremne vrućine.

Ministarstvo zdravlja Italije, koje je izdalo crvenu uzbunu za 13 glavnih gradova provincija širom zemlje, pozvalo je ljude da vode računa da se ne izlažu vrućini i da konzumiraju više tečnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije