Stručnjaci u nevjerici: Koronavirus COVID-19 skroz očistio zrak u Kini

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci u nevjerici: Koronavirus COVID-19 skroz očistio zrak u Kini
Foto: NASA / Koronavirus COVID-19 skroz očistio zrak u Kini

Satelitske snimke pokazale su neviđeni pad nivoa zagađenja na nebu iznad Kine, nakon što su morali zatvoriti većinu fabrika zbog izbijanja koronavirusa COVID-19, ali i smanjiti broj putovanja.

NASA je objavila da je ova nevjerojatna promjena velikim dijelom povezana upravo s tom činjenicom, a u padu su nivoi otrovnih plinova od automobila, elektrana i fabrika. Naučnici su i ranije primijetili da je koronavirus doslovno “izbrisao” emisije opasnih stakleničkih plinova u samo dvije sedmice.

Zatvaranje industrijskih pogodna i apel na ljude da ostanu kod kuće dovelo je tako do rekordno niskog nivoa izgaranja fosilnih goriva, ključnog elementa klimatske krize i to u državi gdje se najviše koristi, piše Independent.

NASA-ine karte usporedno prikazuju nivo zagađenja u prve tri sedmice ove godine, te od 10. do 25. februara. Njihovi stručnjaci kažu da je pročišćenje prvo postalo vidljivo u Wuhanu, gdje zaraza izbila.

Koronavirus COVID-19 skroz očistio zrak u Kini - undefined

Foto: NASA: Koronavirus COVID-19 skroz očistio zrak u Kini

“Ovo je prvi put da u svojoj karijeri vidim ovako dramatičan pad razine zagađenosti zraka na tako velikom području i to zbog jednog događaja”, rekla je Fei Liu, istraživačica kvalitete zraka u NASA-i.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije