Stručnjaci govore da bi na Bliskom istoku mogla izbiti treća intifada. Evo šta to znači

0
F. B.
Stručnjaci govore da bi na Bliskom istoku mogla izbiti treća intifada. Evo šta to znači
Foto: EPA-EFE / Borci Ezz al-Din Al-Qassam brigade, krila Hamasa

Intifada, što na arapskom znači istresanje, uobičajen je naziv za ustanke Palestinaca protiv Izraela, a dosad su poznate dvije intifade.

Prva je počela 1987. godine, a prekinuta je 1993. godine nakon potpisivanja Sporazuma iz Osla i uspostave Palestinske Narodne Samouprave.

Uzrok Prvoj intifadi su izraelsko-arapski ratovi, tačnije Šestodnevni rat u kojem Izrael osvaja Zapadnu obalu i Pojas Gaze i stavlja ih pod svoju vojnu upravu.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Pored Dodika odgovorni su i njegovi hrvatski prijatelji i saveznici'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Pored Dodika odgovorni su i njegovi hrvatski prijatelji i saveznici'

Mnoštvo nezadovoljnih Palestinaca nastavlja živjeti u izbjegličkim logorima na okupiranim područjima, a s druge strane izraelski naseljenici sve češće grade naselja na palestinskom području.

Krajem osamdesetih godina situacija ključa i dolazi do vrhunca 6. decembra 1987. godine, kad izbijaju velike palestinske demonstracije nakon što je u Gazi ubijen Židov, a istovremeno u saobraćajnoj nesreći ginu četvorica palestinskih izbjeglica. Tokom protesta izraelski vojnik ubija Palestinca, što izaziva novu pobunu.

Palestinci započinju ustrojavanje paravojnih postrojbi te oružanu borbu protiv Izraelaca koji silovito uzvraćaju protuudarima znatno opremljenije vojske, što je vidljivo i iz konačnog broja žrtava od decembra 1987. do potpisivanja Sporazuma iz Osla 1993. U tom su razdoblju ubijena 1162 Palestinca, od čega 241 dijete, te 160 Izraelaca, od čega petero djece.

Sedam godina od potpisivanja sporazuma započinje Druga intifada, poznata i kao Intifada al Akse. Naime 28. septembra 2000. godine izraelski političar Ariel Sharon, tada vođa opozicione desničarske stranke Likud, ulazi na prostor jeruzalemskih džamija, među kojima je i poznata velika džamija Al Aksa.

Mjesec kasnije započinju veliki protesti, a palestinskim Arapima pridružuju se i izraelski Arapi. Sukobi Palestinaca i izraelske vojske rasplamsavaju se u Nazaretu i drugim gradovima Galileje, u kojima dotad nije bilo sukoba, a dodatno ulje na vatru dolijevaju palestinski protesti svakog petka nakon molitve u džamiji Al Aksa.

Poslije linča dvojice izraelskih pričuvnih vojnika, prethodno zarobljenih u Ramali, sukobi postaju trajni. Palestinci počinju s terorističkim samoubilačkim napadima koji odnose mnoge živote nedužnih, a izraelska vojska odgovara sravnjivanjem čitavih naselja sa zemljom i snažnim odgovorima na najmanji otpor.

Još je zimus predvidio sukob, danas upozorava: 'Čini se da bi Hamas mogao pokrenuti treću intifadu'

Još je zimus predvidio sukob, danas upozorava: 'Čini se da bi Hamas mogao pokrenuti treću intifadu'

U ovoj intifadi ubijeno je gotovo 6000 Palestinaca, 1062 Izraelca te 64 strana državljana.

Kako se palestinska politika mijenjala, nade u mir su padale. Izraelci su se udaljili od nasilja druge intifade vjerujući da će ustupci i potraga za mirom biti dočekani s više nasilja.

"Palestinci su vjerovali da se Izrael obavezao na okupaciju i polaganu aneksiju Zapadne obale. Zbog gorčine, kada se Izrael povukao iz Gaze 2005. godine, to je učinio bez konsultacija s Abasom ili drugim palestinskim liderima voljnim da sklope mir, što je namjeran gest nepoštovanja.

Na portalu Radiosarajevo.ba možete pratiti dešavanja sa Bliskog istoka iz minuta u minutu na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije