Stravično ubistvo: Profesor historije ubijen zbog laži jedne od učenica

Radiosarajevo.ba
Stravično ubistvo: Profesor historije ubijen zbog laži jedne od učenica
Foto: EPA-EFE / Samuel Paty...

Kao i mnogi drugi učenici, 13-godišnjakinja je željela spriječiti da njen otac sazna da je bila suspendirana uslijed brojnih izostanak s nastave.

Zbog toga je izmislila priču kako je njen učitelj historije iz Francuske, Samuel Paty, naredio učenicima islamske vjeroispovijesti da napuste čas kako bi ostalima mogao pokazati slike nagih proroka.

To se isprva činila kao bezazlena laž, dok nije postala povod za strašne događaje koji su uslijedili, piše The Guardian.

Deset dana kasnije, učitelj je pronađen mrtav, nakon što mu je jedan islamski terorista odsjekao glavu. Njegova porodica je ostala utučena, dok se djevojčica i njena porodica suočavaju s optužbama.

Francuski časopis Le Parisien u nedjelju je otkrio da je djevojčica, čiji identitet još uvijek nije poznat, priznala da je lažno optužila Paty.

U novinama stoji da je ona priznala svoju laž istražiteljima antiterorističkog suda, kao i to da ona uopšte nije bila na času kada je Paty pokazivao kontroverzne karikature.

Istražitelji su naveli da djevojčica pati od „kompleksa inferniornosti“ i da je izuzetno povezana sa svojim ocem.

Otac ove djevojčice, Brahim Chnina, nakon što je čuo njenu verziju priče, objavio je video na Facebooku gdje je optužio Paty za diskriminaciju te je zahtjevao da bude otpušten iz Conflans-Sainte-Honorine škole.

Ovaj video je između ostalog došao i do 18-godišnjeg češkog migranta Anzorova. On se nakon toga odlučio da doputuje do škole gdje je platio dvojici tinejdžera da mu identifikuju Paty.

Ova laž ga je navela na ubijanje muža i oca petogodišnjeg dječaka.

„Nikada nisam mogao ni pomisliti da bi moja poruka mogla doći do teroriste. Ja zaista nisam želio nikoga povrijediti s tom porukom. Teško je i zamisliti kako je moglo doći do ovoga da izgubimo učitelja historije kao i to da svi optužuju mene za taj događaj“, rekao je otac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije