Stravične scene iz Grčke: Više od 500 požara bjesni

0
Radiosarajevo.ba
Stravične scene iz Grčke: Više od 500 požara bjesni
Foto: EPA-EFE / Grčka

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izvinio se u ponedjeljak zbog neuspjeha u suzbijanju razornih požara koji su u Grčkoj gorjeli protekle sedmice.

Požari u velikom dijelu zemlje sedmi dan ne prestaju, najveći front je bio na Eviji, drugom po veličini grčkom ostrvu, smještenom tik uz kopno istočno od Atine.

"Sve je izgorjelo, ništa nije ostalo", rekao je 77-godišnji Makis Ladogiannakis, sjedeći u kafiću u primorskom gradu Pefki, gdje je trajekt čekao da evakuiše više mještana i turista na sigurno, ako je bilo potrebno, kao i prethodnih dana.

"Požar je bio najveća katastrofa za selo", rekao je on. "Ljudi su živjeli od proizvodnje smole i maslina."

Više od 500 požara gori u cijeloj Grčkoj, prisiljavajući evakuaciju desetina sela i hiljada ljudi, a raste i bijes javnosti zbog kašnjenja u odgovoru vlade.

Mitsotakis je kasno u ponedjeljak otišao na televiziju kako bi se javno izvinio i obećao da će greške biti identifikovane i ispravljene, ali je pozvao na jedinstvo.

"Potpuno razumijem bol naših sugrađana koji su vidjeli da su im kuće ili imovina spaljeni", rekao je.

"Svi propusti će biti identificirani. I odgovornost će biti dodijeljena kad god je to potrebno"

Mitsotakis je obećao da će se šume uništene požarima obnoviti i izgraditi klimatska odbrana, te je obećao obeštećenje onima čija je imovina uništena u požarima.

Odobrio je paket pomoći vrijedan 500 miliona eura za Eviu i regiju Atika oko Atine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije