Stravična ispovijest: "Mama, ne zovi! U stanu su mi teroristi"

Radiosarajevo.ba
Stravična ispovijest: "Mama, ne zovi! U stanu su mi teroristi"
Nedavni iznenadni napad boraca tzv. Islamske države na irački grad Kirkuk, jugoistočno od Mosula, iznjedrio je slučaj čudesnog spasa studentica koje su se skrivale ispod svojih kreveta dok su u njihovoj sobi boravili džihadistički bombaši samoubice.

Napad je počeo prije zore 21. oktobra, kada je nekoliko stotina džihadista naoružanih granatama i prslucima s eksplozivom ušlo u grad. Sedam studentica kršćanske manjine, koje su prije dvije godine pobjegle od ratnih strahota u Mosulu, u tom su se trenutku nalazile u studentskom domu pod ingerencijom Katoličke crkve. Kada su započele borbe u Kirkuku, sigurnosne snage evakuirale su neke od 500 studenata smještenih diljem grada, dok su drugima savjetovali da ostanu zaklonjeni tamo gdje jesu jer bi bilo preopasno da izađu na ulicu usred bitke.

Kako piše Washington Post, studentice su se isprva sakrile u ormaru i uz pomoć laptopa napunile baterije svojih mobitela, kad su čule glasove izvana, lom stakla na kuhinjskim vratima i glasove ljudi koji su ušli u kuću i jeli u kuhinji. Jedna od djevojaka majci je poslala SMS poruku: "Zatočena sam u kući s borcima Islamske države. Ne zovi!". Kad su ti džihadisti otišli, djevojke su uzele tri noža iz kuhinje i sakrile se ispod kreveta.

U tom su položaju ostale od 4 popodne do ponoći. Dok su ležale ispod uskih kreveta, prekrivene samo plahtom, drugi džihadisti koji su u međuvremenu ušli dok je izvana odjekivala pucnjava praćena eksplozijama, posjedali su na madrace iznad njih. Mogli su ih slušati kako razgovaraju i mole se u drugoj sobi. U tom razdoblju na krevetima iznad njih ležala su i dva džihadista koji su bili teže ranjeni tokom borbi koje su plamsale na ulicama. Slušale su njihove teške uzdahe, osjećale težinu njihovih tijela na krevetima, miris njihove krvi.

Napadači su bili vrlo mirni, staloženi. Razgovarali su kako izaći iz kuće i telefonom su se dogovarali. U međuvremenu, studenticama su se polako gasili njihovi mobiteli.

U jednom trenutku, džihadisti su zatvorili vrata i zaključali ih, no kasnije su se vratili. Agonija je trajala sve do ponoći, kada je Monaly Atalla, jedna od studentica, putem mobitela dobila uputu od koordinatora za studentski smještaj da otvore stražnja vrata kuće i otrče do zida, jedna po jedna. U zamračenom gradu do zida ih je navodilo svjetlo njegova mobitela, a kod zida su ih čekali policajci koji su ih povukli na drugu stranu.

Nakon nekoliko sati, u kući koju su napustili odjeknula je velika eksplozija. Unutra su ostala mrtva tijela četvorice džihadista. Pretpostavlja se da je jedan od njih slučajno aktivirao svoj prsluk ispunjen eksplozivom. Ta je prostorija, tik do one u kojoj su se skrivale studentice, bila potpuno uništena, a komadi ljudskog mesa i krvi bili su posvuda, prenosi Jutarnji.

Atalla je kasnije ispričala kako je u jednom trenutku čizma jednog od džihadista dotaknula njezino rame. Mislila je da je sve gotovo, ali pripadnik IS-a očito nije shvatio da je neko ispod kreveta. Čini se da je i Atallu i ostale djevojke spasila kombinacija nevjerovatne sreće i velike buke od pucnjave i detonacija koje su odjekivale vani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije