Pročitajte koliko milionera živi u BiH

Radiosarajevo.ba
Pročitajte koliko milionera živi u BiH
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra ove godine iznosili su 10,25 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita dosad.

U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH depoziti stanovništva imaju daleko najveći udio od 59,6 posto, piše Večernji list BiH.

Ovi podaci zvuče nestvarno u zemlji u kojoj oko milion stanovnika živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 živi ispod te granice. Prema ovoj statistici, reklo bi se da u BiH sve bolje živimo, a time više i štedimo. Ipak, stvarnost je daleko drukčija. Naime, dok sve veći broj građana tone u minus, u BiH raste broj multimilionera čije bogatstvo povećava statistiku štednje u BiH.

Prema svim relevantnim analizama, oko 30.000 stanovnika BiH ne umire od gladi samo zahvaljujući hrani koju besplatno dobivaju u narodnim kuhinjama. Ovog trenutka u BiH je više od 540.000 nezaposlenih. Posebno dramatična je procjena da oko 200.000 zaposlenih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 370 KM, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali ne dobiva plaću redovno niti im se uplaćuju doprinosi! Svemu ovome treba dodati i oko 500.000 penzionera u BiH, s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu mirovinu koja jedva prelazi 300 maraka. I dalje vrijedi podatak iz prošle godine da oko 700.000 ljudi ode na spavanje gladno – bez kakve-takve večere.

No, BiH ima i drugo lice, ono koje govori o nevjerovatnom bogatstvu malog broja ljudi.

Brojna istraživanja pokazuju da u BiH žive 92 multimilionera čije bogatstvo vrijedi nešto više od deset milijardi maraka. U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 miliona dolara.

Zanimljivo je da broj multimilionera u BiH raste – 2012. bilo ih je 65 da bi se njihov broj povećao u 2015. na 92, a, prema svim procjenama, na kraju ove godine bit će ih više od 100. U zemlji općeg siromaštva gotovo nevjerojatno zvuči podatak da raste štednja građana te da je premašila iznos od deset milijardi KM! Međutim, ništa manje nije zanimljiv podatak da u BiH živi i 525 milionera. Riječ je o stanovnicima koji na svojim računima u komercijalnim bankama u BiH imaju po milion KM i više.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije