Strašno: Tijela donirana u svrhu istraživanja ostavljena da ih jedu štakori

Radiosarajevo.ba
Strašno: Tijela donirana u svrhu istraživanja ostavljena da ih jedu štakori
Foto: Europe1 / Centar za donaciju tijela

Vlasti u Francuskoj istražit će tvrdnje da su ljudski leševi, donirani za nauku, ostavljeni da trunu i da ih jedu štakori u univerzitetskom istraživačkom zavodu, saopćilo je pariško tužilaštvo.

Istraga o "kršenju integriteta leša" predata je tužiocima koji su postupali u početnoj fazi istrage nakon što je magazin l'Express prijavio skandal prošlog novembra.

List navodi da su posmrtni ostaci hiljada ljudi, koji su ih donirali za istraživanje, otkriveni u groznim uvjetima u Centru za donaciju tijela (CDC) pariškog univerziteta Descartes, piše The Guardian.

Tijela su bila gola, isječena, gomilana jedno iznad drugoga, s odrezanom glavom na podu, izvijestio je lxExpress, opisujući prizor, fotografiran 2016. godine, nalik masovnoj grobnici. Neki se dijelovi tijela su se raspadali, a druge su jeli štakori.

Frederic Douchez, advokat porodica koje su podigle optužbe, rekao je da je istraga dobra vijest.

Do sada je podneseno gotovo 80 žalbi. Ova otkrića su natjerala francusku vladu da naloži zatvaranje centra i inspekcija je u junu saopćila da je univerzitet kriv za „ozbiljna etička kršenja“ u upravljanju CDC-om.

Centar, otvoren 1953. godine, bio je najveći te vrste u Europi, a do zatvaranja je svake godine dobivao stotine doniranih tijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije