Strašno upozorenje za Mariupolj: Ko nema interne propusnice - ide na "filtraciju"

0
Radiosarajevo.ba
Strašno upozorenje za Mariupolj: Ko nema interne propusnice - ide na "filtraciju"
Foto: EPA / Maxar / Slika prikazuju razinu razaranja

Postoje izvještaji da će Mariupolj biti potpuno zatvoren za ulaz i izlaz od ponedjeljka, što bi potencijalno zatvorilo grad i spriječilo daljnje humanitarne evakuacije.

Savjetnik gradonačelnika grada Petro Andryushchenko rekao je ranije danas na Telegramu da ruske snage planiraju zabraniti ljudima izlazak ili ulazak u Mariupolj od 18. aprila.

"Razgovarao sam sa zamjenikom gradonačelnika Serhijem Orlovim koji kaže da je takvo zatvaranje već bilo na snazi u posljednja četiri ili pet dana. Gospodin Orlov više nije u Mariupolju, ali je sugerirao da ima kontakt sa onima koji jesu. Rekao mi je da Rusija planira produžiti politiku za još jednu sedmicu od ponedjeljka".

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Dodao je da vjeruje da ruske snage planiraju implementirati "strožija" pravila u gradu koja uključuju kontrolne punktove za praćenje i ograničavanje kretanja između okruga.

"Traže interne propusnice, a oni koji ih nemaju idu na 'filtraciju'", navodi BBC

Kako pojašnjava ovaj medij, misli se na logore koji su se navodno koristili prije nego što su ljudi deportirani u Rusiju. 

Vojna opsada i kolaps komunikacija u Mariupolju znači da nije moguće provjeriti ova izvješća.

Podsjetimo da je Rusija jučer saopćila da stalno otvaraju "humanitarne koridore" od Mariupolja "prema Rusiji" i rute od Mariupolja do obližnjeg grada Berdjanska i Zaporižja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije