Strahovito visoke temperature širom svijeta, kritično u Italiji i SAD-u

Radiosarajevo.ba
Strahovito visoke temperature širom svijeta, kritično u Italiji i SAD-u
Foto: EPA / Rashlađenje

U Italiji je danas na snazi crveni meteoalarm za 14 gradova kao upozorenje na izuzetno visoke temperatrure, a na Sardiniji se očekuje rekordnih 45 stepeni. Danas su crvenim meteoalarmom obuhvaćena četiri italijanska grada. Zbog visokih temperatura strahuje se od požara, naročito na Siciliji.

Prema pisanju stranih medija, toplotni talas sa sjevera Afrike jučer je u Italiju donio temperature do 40 stepeni, a deset gradova bilo je označeno crvenom bojom koja je upozorenje na izuzetno visoke temperature.

Prema biltenu Ministarstva zdravstva Italije, alarm se aktivirao jučer u Rimu, Bologni, Torinu, Firenzi, Campobassou, Pescari, kao i u gradovima Rieti, Frozinone, Bolzano i Perugia.

Kako je navedeno, oluja i grmljavine očekuju se naredne sedmice u centralnom dijelu Italije.

U SAD-u je ovog vikenda na snazi upozorenje zbog opasnog vrelog talasa, posebno u jugozapadnim područjima gdje se očekuje temperatura i do 50 stepeni Celzijusa, saopćila je Nacionalna meteorološka služba.

Isti izvor navodi da se posebno teška situacija očekuje na jugu Kalifornije.

Temperatura od 49 stepeni Celzijusa očekuje se u dijelovima država Utah, Arizona, Nevada, uključujući grad Las Vegas, prenosi agencija Srna.

Nacionalna meteorološka služba apelovala je da stanovništvo preduzme mjere predostrožnosti i da što je moguće više smanje boravak na otvorenom.

Temperatura od 46 stepeni Celzijusa zabilježena je jučer u Phoenixu u državi Arizona, a rekord u tom smislu probijen je u još četiri grada u Kaliforniji.

Veoma rijetke, opasne i smrtonosne temperature očekuju se u velikim područjima Arizone do ponedjeljka, saopćila je Nacionalna meteorološka služba, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije