Strahote rata: Pogledajte satelitske snimke razorenog Bahmuta danas i od prije godinu

1
Radiosarajevo.ba
Strahote rata: Pogledajte satelitske snimke razorenog Bahmuta danas i od prije godinu
Foto: Maxar / Satelitski snimci Bahmuta

Ukrajina je u utorak objavila da njezine snage još uvijek napreduju na bokovima razorenog Bahmuta unatoč smanjenom "intenzitetu" kretanja, dok zapadni analitičari tvrde da je skupina Wagner oslabljena u borbama za taj istočni grad u Ukrajini.

Rusija je objavila u subotu da je zauzela Bahmut, ali ukrajinski dužnosnici tvrde da ukrajinske snage još uvijek kontroliraju mali dio grada.

U protekla 24 sata ruska ofanziva oko Bahmuta ne jenjava, uključujući zračne udare na grad i selo Ivanivske na njegovim zapadnim prilazima, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, a prenosi Reuters.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Vođa Wagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je u audio poruci na Telegramu da je posao njegove grupe završen i da će njegove snage napustiti zonu sukoba za nekoliko dana.

"Wagner danas nije zauzeo nijednu teritoriju. Zauzeli smo svu teritoriju koju smo obećali da ćemo zauzeti, do posljednjeg centimetra", rekao je Prigožin. "Kao što smo juče izjavili. Predajemo svoje položaje (ruskom) Ministarstvu odbrane i 25. (maja) napuštamo zonu sukoba".

Bahmut nema stratešku vrijednost prema vojnim analitičarima, iako je Moskva rekla da bi njegovo hvatanje bila odskočna daska ka napredovanju dublje u industrijsku regiju Donbasa za koju tvrdi da je pripojila Ukrajini.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije