Stotine hiljada muslimana izbjeglih iz Marawija teško živi u kampovima

AA
Stotine hiljada muslimana izbjeglih iz Marawija teško živi u kampovima
FOTO: AA / Stotine hiljada muslimana izbjeglih iz Marawija teško živi u kampovima
Stotine hiljada Moro muslimana koji su zbog sukoba između militanata grupe Maute koja se povezuje sa ISIS-om i pripadnika snaga sigurnosti Filipina već četiri mjeseca u teškim uslovima žive u gradu Iligan.

Sukobi u gradu Marawi počeli su 23. maja, zbog čega su na stotine hiljada Moro muslimana bile primorane da napuste svoje domove.

Muslimani žive u izbjegličkim kampovima u blizini Marawija, ali i Iligana.

 Supruga i majka četvero djece dr. Noronisa Dipatuan samo je jedna od mnogih koji su zbog sukoba morali napustiti dom u Marawiju.

Za Anadolu Agency (AA) rekla je kako su u sukobima pripadnika sigurnosnih snaga i militanta srušene bolnica, čija je bila vlasnica, kao i škola.

Dipatuan je 12 godina upravljala drugom po veličini bolnicom u Marawiju, a imala je i školu uz bolnicu u kojoj je obučavan medicinski kadar.

Kazala je kako je to bila jedina škola u Marawiju u kojoj je obučavan medicinski kadar, a školovanje na univerzitetskom nivou trajalo je pet godina. Svake godine imali su oko 300 diplomanata.

Zajedno sa porodicom, kao i mnogi njihovi prijatelji i sugrađani pobjegli su na sigurnija područja.

”Tokom sukoba s jedne strane sam plakala, a s druge razgovarala telefonom. Svakoga sam zvala i govorila im da se spase. Moja rodbina i uposlenici su prebačeni na sigurnije područje“, rekla je Dipatuan.

Dodala je kako željno iščekuje dan kada će se po okončanju sukoba vratiti kući i izgraditi bolnicu i školu.

”Želimo se vratiti u Marawi i polako izgraditi naš grad”, dodala je Dipatuan koja je dodala kako u skladu sa mogućnostima pokušava pomoći ljudima u kampu.

Filipinska vojska je 23. maja pokrenula akciju na grad Marawi kako bi zarobila traženog teroristu, a militanti grupe Maute povezane sa ISIS-om okupirali su Marawi kako bi ga spasili.

Zbog sukoba koji u tom gradu traju već četiri mjeseca izbjeglo je više od 400.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije