Filipinska vojska: Civili u Marawiju primorani na seksualno ropstvo

Radiosarajevo.ba
Filipinska vojska: Civili u Marawiju primorani na seksualno ropstvo
FOTO: EPA / Marawi
Civili koje naoružani pobunjenici u filipinskom gradu Marawiju drže kao taoce primorani su pljačkati domove, boriti se protiv vladinih snaga, pa čak i služiti kao seksualno roblje za pobunjenike, saopćila je filipinska vojska.

Pozivajući se na svjedočanstva sedam stanovnika Marawija koji su pobjegli ili su spašeni, iz vojske su kazali da su neki od talaca primorani prijeći na islam, nositi ozlijeđene borce ili se udati za pobunjenike iz skupine Maute koji su lojalni IS-u, javlja agencija Reuters.

"To se događa unutar Marawija i to je veoma očito. To su zle osobe", rekao je glasnogovornik vojske Jo-Ar Herrera na konferenciji za novinare.

Neki od izbjeglih su ispričali da su tijela stanovnika ostavljena na ulicama, neka od njih i sedmicama, te da su civili prestrašeni vladinim zračnim udarima i granatiranjem koji su dijelove Marawija sravnili sa zemljom.

Marawi  je razoren sukobima koji traju posljednjih 37 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije