Stockholm zatražio pomoć: Svi kreveti za intenzivnu njegu su nam popunjeni

0
Radiosarajevo.ba
Stockholm zatražio pomoć: Svi kreveti za intenzivnu njegu su nam popunjeni
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Šef zdravstvene službe u glavnom gradu Švedske, Stockholmu, zatražio je pomoć vlade jer se gradske bolnice prebrzo pune pacijentima oboljelima od COVID-19 usred sve ozbiljnijeg novog vala infekcija, piše Bussines Insider, a prenosi jutarnji.hr.

Bjorn Eriksson, direktor zdravstvene zaštite za regiju Stockholma, rekao je u srijedu da su jedinice za intenzivnu njegu u regiji gotovo pune oboljelih od koronavirusa i zatražio od vlade da pošalje dodatne medicinske sestre i bolničko osoblje radi zbrinjavanja broja pacijenata s Covidom.

'Trebamo pomoć', rekao je na konferenciji za novinare, napominjući da su u krevetima za intenzivnu njegu trenutno 83 pacijenta

Švedska je u borbi protiv koronavirusa odabrala jedinstvenu strategiju bez zatvaranja na početku pandemije, oslanjajući se umjesto toga na opušteniji pristup koji se temeljio na dobrovoljnim mjerama društvenog distanciranja.

Međutim, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zemlja je od 8. decembra zabilježila 7.200 smrtnih slučajeva povezanih s virusom, što znači da ima jednu od najviših stopa smrtnosti po glavi stanovnika na svijetu.

Anders Tegnell, glavni epidemiolog koji se smatra arhitektom politike bez zatvaranja, ranije ove godine predvidio je da će Švedska biti spašena od drugog Covid vala zbog visoke razine imuniteta u općoj populaciji, ali je prošlog mjeseca priznao da zemlja proživljava novi val slučajeva zaraze koronavirusom.

Tegnell je žestoko kritiziran zbog politike koja je rezultirala stopom smrtnosti višestruko većom od susjednih zemalja, uključujući Norvešku.

Švedska je posljednjih mjeseci počela postupno odustajati od svog stava protiv zatvaranja, dok se vlada bori da zaustavi alarmantan porast broja zaraza koronavirusom.

U novembru je vlada zabranila prodaju alkohola nakon 22 sata i zabranila javna okupljanja više od osam ljudi. Prošle sedmice je premijer Stefan Lofven rekao da će se srednje škole zatvoriti do kraja semestra.

Tegnell je u augustu kritizirao zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Norvešku zbog ponovnog uvođenja mjera zaključavanja, rekavši kako bi bilo 'stvarno štetno za povjerenje'.

"Ukidanje i ponovno uvođenje lockdowna stvarno šteti povjerenju, a imat će i puno više negativnih učinaka nego da se neke mjere stalno drže", zaključio je Tegnell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije