Stigao je Boris: Europa se priprema za katastrofu, dižu se barijere, vojska u pripravnosti

2
Radiosarajevo.ba
Stigao je Boris: Europa se priprema za katastrofu, dižu se barijere, vojska u pripravnosti
Foto: X.com / Prvi snijeg snijeg stigao u četiri zemlje Europe

U Bosnu i Hercegovinu i region je stigla ciklona Boris - obilne kiše i vjetar stvaraju probleme diljem zemlje.

Sve će trajati naredna tri dana kada se očekuje veći dio padavina. Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekuju u petak, 13. septembra, oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima koji mogu biti prećeni grmljavinom. Intenzivnije padavina u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

U drugom dijelu dana na vrhovima planina je moguć snijeg. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeverozapadni. Temperature zraka u Bosni između 10 i 16, a u Hercegovini od 15 do 22 °C.

Uznemirujući slučaj u BiH: Osman Husejnović (35) brutalno zlostavljao pa pokušao ubiti suprugu

Uznemirujući slučaj u BiH: Osman Husejnović (35) brutalno zlostavljao pa pokušao ubiti suprugu

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Temperature zraka između 11 i 16°C.

Prema prognozama meteorologa trajniji prestanak oborina očekuje se tek u ponedjeljak, a dotad se središnja Europa priprema za najgore poplave zadnjih desetljeća koje očekuju ovaj vikend.

Kretanje ciklona Boris kroz Bosnu i Herecegovinu pratite na linku OVDJE.

Ko je planirao vikend u Hrvatskoj, puhat će i jaka bura s olujnim udarima, u unutrašnjosti sjeverni vjetar, a uz ove temperature sve će više podsjećati na kraj jeseni i možda početak zime.

U drugom dijelu dana, osobito u zapadnim dijelovima unutrašnjosti kiša će postupno slabjeti, zatim i prestati, no ostat će pretežno oblačno. Što se tiče temperatura u Hrvatskoj, u subotu, 14. septembra, neće biti nekog izraženog hoda - odnosno neće značajno rasti u odnosu na jutarnje - najviša dnevna od 9 do samo 13 stupnjeva. Uz umjeren sjeverac osjećaj hladnoće bit će još i veći!

U višem gorju u Hrvatskoj povremeno će od sredine dana padati susnježica pa i snijeg!

Po češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po metru četvornom u iduća četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona. Retencije za prihvat vode, ponajprije u blizini brana, ispražnjene su kako bi mogle primiti toliku vodu. U Poljskoj su oglašeni meteoalarmi za jug zemlje, prije svega gradove na Odri kao što su Wroclaw i Opole.

Prvi snijeg u komšiluku: Pogledajte kako je zabijelio planinski prevoj Vršič u Sloveniji

Prvi snijeg u komšiluku: Pogledajte kako je zabijelio planinski prevoj Vršič u Sloveniji

"Postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedjelju", upozorili su poljski meteorolozi.

U Wroclawu, koji ima 675.000 stanovnika, općina je osnovala krizni štab. Po češkom ministru okoliša Petru Hladiku, situacija u zemlji "mogla bi biti slična onoj 1997. i 2002."

Gradovi u Moravskoj podigli su barijere protiv poplava i pripremili vreće s pijeskom u očekivanju oluje koju će pratiti vjetrovi brzine do 100 kilometara na sat.

Po austrijskoj televiziji ORF, vodostaj Dunava mogao bi narasti do razina koje nisu viđene pet do deset godina. Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je vojska spremna rasporediti do hiljadu vojnika bude li potrebno.

Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci također su u pripravnosti.

"Padavine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile središnju Europu 2013., a koje su tada bile smatrane najgorima u hiljadu godina#, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk.

Snježno nevrijeme u Austriji: Saobraćaj u kolapsu, a evo kada nas snijeg očekuje u BiH

Snježno nevrijeme u Austriji: Saobraćaj u kolapsu, a evo kada nas snijeg očekuje u BiH

S premještanjem hladnog vala nad Europom prema istoku, prvi je snijeg pao i na slovenskoj Kredarici.

Jako nevrijeme zahvatilo je u četvrtak, 12. septembra, i dio Slovenije - slovensko Primorje i slovensku Istru, a posebno područje Kopra, gdje je stanje najgore zbog obilnih kiša koje su pale.

Naime, u slovenskoj Istri je u samo nekoliko sati palo više kiše nego u cijelom ljetu. Padavine još nisu prestale, težište se seli na istok Slovenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije