Stidio se svoje nacističke prošlosti: Umro Ingvar Kamprad, osnivač IKEA-e

Radiosarajevo.ba
Stidio se svoje nacističke prošlosti: Umro Ingvar Kamprad, osnivač IKEA-e
Osnivač IKEA-e Ingvar Kamprad umro je u 91. godini, javljaju švedski mediji.

Kamprad je osnovao svjetski poznatu kompaniju 1943. godine i to ga je učinilo jednim od najbogatijih ljudi na svijetu.

"Ingvar Kamprad, jedan od najvećih poduzetnika 20. vijeka, mirno je zaspao u svojoj kući u Smålandu 27. januara. Nakon kratke bolesti, umro je u krugu voljenih osoba u dobi od 91 godine", stoji u saopćenju IKEA-e.

Forbes procjenjuje Kampradovo bogatstvo na 3,3 milijarde dolara. Kao dječak počeo prodavati šibice pa ribu, božićne ukrase, olovke…

U 17. godini osnovao je IKEA-u (ime je akronim od riječi: Ingvar, Kamprad, Elmtaryd - porodična farma i Agunnaryd - susjedno selo).

Prvi prodajni centar je otvoren 1958. u Švedskoj. Nedugo nakon toga, centri se otvaraju i u Norveškoj i Danskoj, a danas je najveće tržište u Njemačkoj.

IKEA je poznata po pristupačnim cijenama, specifičnom dizajnu i katalogu.

Godine 1994. otkrivena je njegova nacistička prošlost. Tokom Drugog svjetskog rata, bio je član švedske političke stranke, koja je podržavala naciste.

Tražio je nove članove i financijski pomagao stranku. U svojoj knjizi priznao je, da je to bila jedna od stvari u životu, zbog kojih se najviše srami. Da se iskupi pomagao je finansijski jevrejske organizacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije