Šta se krije iza upozorenja SAD: "Ne putujte u Irak"

1
Hina
Šta se krije iza upozorenja SAD: "Ne putujte u Irak"
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

State Department u nedjelju, 22. oktobra, upozorio je američke državljane da ne putuju u Irak nakon nedavnih napada na američku vojsku i osoblje u regiji.

Upute za putovanje kažu: "Ne putujte u Irak zbog opasnosti od terorizma, otmice, oružanog sukoba, građanskih nemira i ograničenih mogućnosti Misije Irak da omogući podršku američkim građanima."

Napadi na američke snage u Iraku i Siriji sve su češći otkako je započeo sukob između Izraela i Hamasa. Prošle sedmice američki ratni brod oborio je više od deset dronova i četiri krstareće rakete koje su iz Jemena ispalili Hutiji.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Upute su uslijedile nakon naredbe o napuštanju zemlje članovima porodice i nepotrebnom osoblju u američkoj ambasadi u Bagdadu i američkom konzulatu u Erbilu "zbog povećanih sigurnosnih prijetnji protiv američkog osoblja i interesa", saopćio je State Department.

Dodatno je saopćeno da "antiameričke milicije prijete američkim građanima i međunarodnim kompanijama širom Iraka". Ranije u nedjelju američki šef diplomacije Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin upozorili su na značajnu eskalaciju napada na američku vojsku na Bliskom istoku i na to da Iran želi proširiti rat između Izraela i Hamasa.

Washington je pojačao upozorenja na aktivnosti grupa koje podržava Iran uslijed usijanja regionalnih tenzija tokom rata Izraela i Hamasa, koji je počeo nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra usmrtivši 1.400 ljudi.

Izrael se otad osvetio smrtonosnim napadima na Gazu, pojas zemlje dugačak 45 kilometara koji je dom 2,3 miliona ljudi, a kojim od 2007. godine politički vlada Hamas. Izraelski zračni napadi ubili su 4.700 ljudi, rekli su palestinski dužnosnici.

"Zbog sigurnosnih razloga američkom vladinom osoblju u Bagdadu naređeno je da ne koristi međunarodni aerodrom u Bagdadu", rekao je u nedjelju State Department.

SAD je poslao značajnu količinu pomorskih snaga na Bliski istok proteklih sedmica, uključujući i dva nosača aviona, njihove brodove za podršku i oko 2.000 marinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije