Šta se jutros dešava u Lavovu, gradu u koji su zapadne zemlje 'sklonile' diplomate

0
Radiosarajevo.ba
Šta se jutros dešava u Lavovu, gradu u koji su zapadne zemlje 'sklonile' diplomate
Foto: Twitter / Prizori iz Lavova

I na ulicama grada Lavova na zapadu Ukrajine redovi su u četvrtak ujutro za banke, ljekarne i supermarkete zmijali oko bloka.

Na popločanim ulicama stoje dvije grupe ljudi: ona koja vijesti o ruskoj invaziji prati na svojim telefonima i ona koja o tome priča.

Ispred banke Kredo na Aveniji Schevchenka, u centru grada, koji se nalazi samo 60 kilometara od poljske granice, jedan par razgovara o tome kolika će cijena kruha biti sutra, dok su dva mlađa muškarca razgovarala o tome kako pronaći opremu za termoviziju za vojnike.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Lavov se posljednjih sedmica činio jednim od sigurnijih mjesta u zemlji.

Zapadne ambasade, zabrinute zbog mogućnosti ruske invazije, premještene su ovdje.

Ali, jutarnje sirene zračnog napada i vijesti o ruskim udarima u Lucku na sjeveru i Ivano-Frankivsku na jugu razbili su tu iluziju.

Jedan od onih "zalijepljenih za telefon" jeste Ivan Taibov, star 27 godina, pomorac iz Odese na jugozapadu Ukrajine.

Pokazuje ekran na kojem se vidi video dima koji se diže iz Odese.

"To je moj grad. Pozivaju ljude da stanu u njegovu obranu", objasnio je. "Bio sam u posjeti Lavovu. Sada pokušavam vidjeti je li moguće vratiti se u Odesu jer će biti borbe."

Za Tanyu Hrunyk, 43-godišnju ekonomisticu koja čeka u jednom od redova u banci, pitanje je hoće li ostati u Lavovu i koliko dugo. "Još se nisam odlučila. Imam obitelj u zemlji u koju bih mogla otići i ostati. Otići ću ako vlasti pozovu na evakuaciju. Do tada ne znam."

Upitana što misli o razlozima Vladimira Putina za napad na njenu zemlju, oštro je odgovorila: "On je lud čovjek. On je psihički bolestan. Naš zadatak je ostati smiren i ujedinjen."

Neke je vojna ofanziva koja je pokrenuta u četvrtak ujutro zatekla daleko od kuće i pitaju se što ruska ofenziva nagovještava drugim susjednim zemljama.

Mnogi su zabrinuti da ovo neće biti kratka kriza.

Opterećen plastičnim vrećicama, barmen Ivan Borislavsky kupovao je dječju formulu koja će trajati četiri mjeseca za njegovo dojenče i bebu koju njegova partnerica očekuje za mjesec dana.

"Brinem se zbog nestašice i da će cijene rasti." Na pitanje stranih reportera razmišlja li o odlasku, odgovorio je: "Moram ostati. Moram se boriti za svoju ženu i djecu i svoju zemlju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije