Šta se događa iza kulisa Kremlja? Vladimir Putin je prestravljen

0
Radiosarajevo.ba
Šta se događa iza kulisa Kremlja? Vladimir Putin je prestravljen
Foto: Wikimedia Commons / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin dugo se trudio prikazati sliku svoje nepobjedivosti putem svojih poznatih mačo PR trikova i uradaka te agresivnih tvrdnji o ulozi Rusije na svjetskoj pozornici.

No, prema pisanju Daily Beasta u srijedu, koji se pozvao na ruski neovisni medij Verstka, ruski čelnik sve više strahuje za svoj život.

Prema tom izvještaju, on je toliko zabrinut zbog mogućeg atentata na sebe zbog posljedica invazije na Ukrajinu da odbija putovati iz zemlje, prenosi Business Insider.

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

Izvor, za koji Verstka navodi da se radi o visokom ruskom dužnosniku, kaže kako je dojam "iza kulisa Kremlja" da je Putin oprezan kada su putovanja u pitanju bilo gdje te da "nema osjećaj sigurnosti". Kako se navodi, nedavni događaji pojačali su paranoju ruskog predsjednika.

Među njima je i nalog za hapšenje koji je u martu izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC) zbog optužbi za ratne zločine - deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju - te misteriozni napadi dronovima u blizini Moskve i dronovi iznad samog Kremlja. Tu su i optužbe na račun grupe Wagner i njezina šefa Jevgenija Prigožina, prema kojima oni planiraju državni udar protiv Putina.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije
Foto: Instagram: Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Jačanje paranoje

Napadi dronovima u utorak pogodili su predgrađe ruske prijestolnice u kojem žive ugledni članovi društva, a Kremlj je priopćio da su većinu dronova presreli sustavi protuzračne odbrane. Jedan izvor otkrio je ruskom mediju da je Putin bio u rezidenciji u vrijeme napada te da su ga probudili službenici sigurnosti. Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i bivši ruski predsjednik, rekao je da je napad dronom na Kremlj u maju bio ukrajinski pokušaj atentata na Putina, što je Ukrajina demantirala.

Philip Ingram, bivši časnik britanske vojne obavještajne službe, rekao je za Business Insider da se Putin odavno učahurio u nizu razrađenih slojeva sigurnosti te kako se čini da je situacija s njegovim izoliranjem sve gora. Kaže također da je paranoja ruskog predsjednika postala još izraženija tokom pandemije covida-19, kada je živio u balonu virtualne izolacije, prenosi Jutarnji.

Ingram ističe da nova strahovanja od atentata znače da je Putin živio u izolaciji dok je kontaktirao samo s nekolicinom bliskih saradnika koji su ga obasipali lažnim informacijama prilagođenim u skladu s njegovim predrasudama.

Putinovi 'dvorski vinogradari'

Putinovi 'dvorski vinogradari'

Nedavni događaji, navodi, "nastavit će pojačavati njegovu paranoju pa će nastaviti poduzimati sve jače sigurnosne mjere kako bi se još više izolirao". Ingram kaže da te sigurnosne mjere uključuju korištenje dvojnika i strogo osiguravanje da Putinova hrana bude višestruko testirana na otrove prije nego mu bude se poslužena.

"Njegov je program vrlo pažljivo kontroliran", rekao je Ingram. "Njegovi unutarnji tjelohranitelji odani su do te mjere da će učiniti sve za njega - psihološki su testirani na sve te stvari - i to doslovno znači (da će učiniti) sve za njega."

Ingramovi komentari poklapaju se s izjava bivšeg sigurnosnog dužnosnika Kremlja, Gleba Karakulova, koji je pobjegao iz Rusije u travnju jer se protivio ratu u Ukrajini.

Izolacija i i krive informacije

Vladimir Putin
Foto: EPA - EFE: Vladimir Putin

U intervjuu rusku istraživačku web stranicu Dossier Center, on je govorio o Putinovoj sve većoj izolaciji i paranoji. Rekao je da Putin putuje u oklopljenom vlaku i da je inzistirao na strogim mjerama karantina zbog COVID-19 za one koji blisko surađuju s njim. Ruski čelnik ne koristi čak ni internet, rekao je. Ingram navodi da Putinova izolacija znači da mu skupina bliskih suradnika dostavlja isključivo iskrivljene informacije, što dakako uzrokuje njegovo krivo donošenje odluka.

Aleksandar Lukašenko: 'Napravili smo samo jednu grešku. Znam kada smo trebali dokrajčiti Ukrajinu!'

Aleksandar Lukašenko: 'Napravili smo samo jednu grešku. Znam kada smo trebali dokrajčiti Ukrajinu!'

To, kaže Ingram, "znači da je on u poziciji u kojoj će, ako mu je predstavljeno samo ono što želi čuti, njegovo donošenje odluka konstantno biti sve više i više pogrešno". Ingram ukazuje na Putinove pogrešne korake tijekom invazije na Ukrajinu kao primjere loših prosudbi.

Očekivalo se da će Putin prisustvovati sastancima na vrhu u Indiji ovog ljeta, kao i na summitu BRICS-a u Južnoj Africi u kolovozu, no lokalni izvještaji govore da je njegovo prisustvo pod znakom pitanja zbog zabrinutosti u vezi naloga za uhićenje ICC-a. Agencija Reuters je izvijestila da su južnoafrički dužnosnici čak razmatrali premještanje summita u Kinu.

Ingram ističe da Putin sebe želi prikazati kao "međunarodnog državnika" koji je potvrđen na globalnoj sceni. No, strah od atentata i osjećaj paranoje počinju uništavati tu sliku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije