Šta se desilo u Japanu: Primila Pfizer vakcinu i umrla

0
Radiosarajevo.ba
Šta se desilo u Japanu: Primila Pfizer vakcinu i umrla
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da je žena u šezdesetim godinama umrla nakon što je primila Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa, a još nije utvrđen uzrok njene smrti.

Šezdesetogodišnjakinja je umrla od krvarenja u mozgu tri dana nakon što je primila cjepivo, objavilo je ministarstvo, dodavši da je moguće da ta dva događaja nisu povezana, piše Hina.

Cijepljena je u petak i sumnja se da je pretrpjela krvarenje u mozgu tri dana kasnije. To je prvi prijavljeni smrtni slučaj nakon cijepljenja u Japanu.

"Krvarenje u mozgu za koje se sumnja da je uzrok nije tako rijetka pojava među ljudima u dobi od 40-ih do 60-ih godina. Ovaj put, na osnovu primjera iz inostransta se vidi da nema poveznice između krvarenja u mozgu i cjepiva protiv koronavirusa", navelo je ministarstvo mišljenje Tomohira Moria, doktora koji savjetuje vladu.

"Možda je slučajnost, potrebno je prikupiti više informacija kako bi radne skupine procijenile situaciju", navedeno je.

Pfizerovi dužnosnici u Japanu nisu bili dostupni za komentar. Pfizer je u novembru rekao da je njegovo cjepivo djelotvorno u svim dobnim i etničkim skupinama te da nema velikih nuspojava, što je bio znak da imunizacija može biti provedena širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije